Sota el titular: "La història de l'apagada a Espanya s'està desintegrant", el diari britànic The Telegraph posa sobre la taula algunes qüestions de gran rellevància sobre la gestió que ha fet el govern de Sánchez fins avui. S'apunta que hauria de ser el govern socialista, i no l'energia verda, qui hauria de ser qüestionat en el que s'assenyala com a "fiasco", una cosa que no només fa referència a la ja històrica apagada espanyola del passat 28 d'abril.

Es parla de la "fetor de l'encobriment" que plana sobre la "gegantina apagada d'Espanya", al que es descriu com "la pitjor fallada elèctrica a qualsevol país desenvolupat en els temps moderns" al començament de la peça que arrenca prometent que no donarà treva. N'hi ha prou amb avançar per adonar-nos que, efectivament, no descansa en una sèrie de denúncies que, per òbvies, ens haurien de fer reflexionar.

I sobre altres, que sense ser òbvies, també ens haurien de fer pensar per què no han arribat encara a nosaltres.

Ambrose Evans-Pritchard llança el primer dard quan ens explica que fonts de Brussel·les li han dit a The Telegraph "que les autoritats estaven duent a terme un experiment abans que el sistema col·lapsés, per avaluar fins on podrien augmentar la dependència de les energies renovables en preparació per a la ràpida eliminació gradual dels reactors nuclears a Espanya a partir de 2027". Literalment és el que es pot llegir en una peça que revela, en les seves primeres línies, una cosa que la societat espanyola mereixeria conèixer i que, per desgràcia, no ha sentit ni mitja paraula.

Diu The Telegraph que el govern de Sánchez podria "haver accelerat el ritme de forma imprudent, abans de realitzar les inversions necessàries en una sofisticada xarxa intel·ligent del segle XXI capaç de gestionar-lo". O sigui, que s'apunta al que alguns han comentat des de fa temps: la febre de les renovables, com la febre de l'or, s'ha desmantellat a cop de subvenció, d'empreses creades de la nit al dia, de negoci ràpid i poca o cap visió de conjunt.

Algú ens va explicar que érem el lloc idoni per generar energia del sol, el mar i el vent i que tindríem "per a donar i per vendre". Un pelotazo, vaja. I en lloc d'establir una estratègia de desenvolupament a mitjà i llarg termini, el curtterminisme, l'opacitat, i el "ximple l'últim" han desenvolupat un sistema que, de moment, ja ens ha donat un ensurt. Un de gran.

Malgrat que el govern ho negui, els experts sense conflictes d'interès expliquen que estem generant energia renovable per sobre de la possibilitat de consum (i d'exportació). No tenim capacitat per vendre tot el que es produeix, i tampoc no hem pensat en el seu emmagatzemament. I com allò del sol i el vent és una cosa que varia, podem trobar-nos en situacions de col·lapse -o de falta de- producció.

Diu The Telegraph que "si s'estableix que l'apagada va ser un experiment controlat que va sortir malament, i si aquesta informació ha estat ocultada al públic durant gairebé quatre setmanes, l'esquerra espanyola s'enfronta a l'oblit electoral durant una generació política".

Un article carregat d'intenció que, per ser llançat des de The Telegraph, hauria de fer reflexionar.

S'explica que el govern "controla de facto Red Elèctrica mitjançant una acció d'or (incomplint les normes de la UE)" i que "va posar al comandament a una política socialista i lleial el partit, malgrat la seva falta d'experiència al sector i de les dures crítiques que va rebre en el seu moment." La cirereta del pastís, es remarca que el sou de Corredor multiplica per quatre el del president del Govern espanyol.

A tall de context, es recorda que "l'anterior cap (de Xarxa Elèctrica) va dimitir en protesta per la intromissió política. Va acusar el govern d'impulsar la seva agenda verda amb fervor messiànic, però sense prendre les mesures necessàries per aconseguir-ho". A la vista està que no eren només els experts sense conflicte d'interès que advertien de la caiguda d'un sistema mal fet.

Per si no fos suficient la "bomba" que deixa anar el comentat article sobre el possible "experiment fallit" que ens hauria utilitzat (una vegada més) com a "conills d'Índies", la sorpresa torna a arribar quan ens revela The Telegraph que aquesta setmana que ja tanquem, l'Associació Espanyola d'Empreses d'Energia Elèctrica hauria perdut la paciència. "Va estar a punt de qualificar tota la investigació de farsa en un caústico comunicat", ens diu.

Va haver comunicat i va ser molt dur. L'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica (Aelēc) va difondre ahir un comunicat en el qual demana que la investigació de l'"apagada ibèrica" inclogui les "variacions extremes i generalitzades de tensió a la xarxa elèctrica" que es van produir durant el matí del 28 d'abril i també les dels dies previs. L'Associació, que lideren Endesa, Iberdrola i EDP, critica durament l'anàlisi preliminar publicada per ENTSO-E, entitat que coordina i agrupa els Operadors del Sistema europeus, anàlisi de la qual diu que, "sorprenentment, ignora aquesta circumstància.

Assenyalen que ja en els dies 22 i 24 d'abril, s'havien observat variacions que van provocar la desconnexió automàtica d'instal·lacions de generació i de clients, com el cas de la refineria de Cartagena i de línies de tren d'alta velocitat d'ADIF.

L'associació subratlla que "durant tot el matí la situació del sistema va ser inestable, i en els segons anteriors al col·lapse es van registrar valors de tensió a la xarxa elèctrica per sobre dels límits considerats com d'emergència".

Per acabar de contextualitzar, The Telegraph amplia el focus i assenyala les conseqüències que l'apagada espanyola pot tenir en clau política: "l'apagada distòpica espanyola arriba en el moment de màxim rebuig de tot l'ecològic en les democràcies occidentals". "La vella energia i la dreta global han aprofitat conjuntament l'episodi per processar i condemnar les energies renovables abans del judici, amb l'esperança de clavar una estaca al cor del zero net."

Dic jo que també servirà per reflexionar als benpensants, independentment de si són de l'esquerra o de la dreta, que puguin sentir-se farts de pagar un dineral per les seves factures de llum i de gas, al país on ens surt energia per les orelles. Dic jo que també tindrem dret a estar farts més enllà dels feliços "bàndols" polítics. Sobretot quan ningú no entén bé per què s'estan destrossant cultius, arrencant oliveres centenàries, i estafant-li la gent per omplir les nostres terres de ferralla.

De moment, a més de les dues plantofades d'informació via Regne Unit que ens venen en aquest article que aquí comento, el del suposat experiment i el del comunicat del qual poc o gens s'ha parlat, tampoc no ens ve malament saber que se'ns està posant d'exemple del que no s'ha de fer. Al Capitoli, ens delata el Telegraph, un senador ha dit que Espanya els recorda "que les fonts d'energia intermitents no poden reemplaçar l'energia base confiable proporcionada pels combustibles fòssils o altres fonts estables".

The Telegraph exposa que "se sospita que el govern està intentant desviar l'atenció de la seva pròpia responsabilitat: el Bank of America diu que Espanya ha invertit a la xarxa en una proporció del 0,35 en comparació amb la despesa en renovables en els últims cinc anys, davant el 0,8 d'Alemanya i el Regne Unit." "Anys de subinversió han deixat a la xarxa amb dificultats per mantenir-se al dia", li ha explicat Tancrede Fulop, analista de Morningstar al Telegraph.

Per la seva part, Andries Wantenaar, de Rethink Energy, ens considera "simplement negligents", perquè bàsicament, els que saben de l'assumpte, ja anaven dient que anàvem malament. Però no se'ls ha fet cas. Serveixi d'exemple el que va dimitir, que ens recordaven els nostres amics britànics al seu diari.

Un article brillant i esclaridor que ens situa d'una manera molt didàctica: "fins que no sapiguem per què la tensió es va descontrolar abans de l'apagada, és impossible saber el que realment va passar i Sánchez i els seus amics semblen decidits a impedir que ho descobrim". Cosa en la qual estic bastant d'acord i és alguna cosa que he dit en reiterades ocasions des que vam patir l'apagada.