La manera més fidel de ser convergent avui dia és ser anticonvergent. És una idea que costa d'entendre perquè l'essència de la realitat no es pot observar. L'essència de les coses, justament perquè és profunda, actua a un nivell que queda fora de l'abast de l'ull humà. La seva força només es pot experimentar i utilitzar de forma constructiva des de la intuïció i l'esperança.

La derrota de 1714 va traumatitzar el país fins a tal punt que molts catalans encara avui tenen problemes per saber qui són i per veure què passa al voltant seu; necessiten que algú els ho posi per escrit o que els faci un mapa. És divertit que la mateixa setmana que 99 diputats del Parlament voten a favor d'incriminar Convergència pel cas Palau, el gran diari del cinturó roig, el socialista i tot poderós El Periódico hagi deixat de sortir al carrer per una vaga. 

L'edifici de l'autonomisme cada cop està més enrunat. Un articulista de La Vanguardia va publicar un article biliós quan vaig dir que els redactors de la premsa barcelonina unionista estan pagant amb rebaixes en el sou la campanya contra el referèndum, però és exactament així. Mentre Catalunya no sigui lliure, la força de la realitat anirà arrasant tot el que s'interposi al seu pas. 

La vida sempre té raó. Per això El Periódico naufraga i l'Avui està com sempre. Per això Pedro Sánchez va guanyant les primàries als Països Catalans, malgrat les seves mancances. Per això la Policia Nacional no ha pogut amagar que està mancada d'efectius per controlar l'aeroport del Prat, justament quan el govern de Madrid intenta fer veure que té capacitat per retirar les urnes a Catalunya.

Els nois del PDeCAT tindran un paper important els propers mesos. No sé si els diputats del PP, del PSC i de Cs que han votat amb la CUP inculpar Convergència són conscients del favor que han fet a l'independentisme. Convergència era, juntament amb el PSC, la principal vàlvula d'escapament de la tensió nacional que genera l'ocupació espanyola. Aquest és l'únic motiu que impedeix Madrid acabar de trencar els ponts amb el centredreta català; si revifa lliure d'hipoteques el remei serà pitjor que la malaltia.  

Per tant, tard o d'hora els nois del PDeCAT es trobaran com els socialistes, havent de triar entre el seu partit i el seu país. Als Països Catalans els socialistes han triat el seu partit i per això voten Pedro Sánchez, perquè són socialistes abans que espanyols. A Catalunya, els nois del PDeCAT hauran de triar entre el seu país i l'entramat que encara controlen els homes de la vella Convergència, aquests que t'envien gent molt simpàtica a dir-te que el referèndum està bé però que la independència és per d'aquí a deu anys.