L’Argentina s’estrena al Mundial de Rússia amb un empat decebedor contra la debutant Islàndia (1-1). Leo Messi falla un penal en un altre moment que pot marcar a foc el torneig dels argentins.

L’enemic és a casa

El primer partit de l’Argentina era el primer partit de Messi. La seva figura ha eclipsat un equip plenament dependent. Totes les mirades es clavaven en el ‘10’ del Barça, que juga el seu quart Mundial per acabar de convèncer els escèptics que encara no el consideren el millor de la història.

L’alineació de Jorge Sampaoli suposava un obstacle més al lluïment de Messi. El doble pivot format per Lucas Biglia i Javier Mascherano curtcircuitava qualsevol possessió. Sampaoli volia protegir-se amb una decisió que girava l’esquena al futbol. Amb aquesta premissa, l’Argentina només ha creat perill a pilota aturada.

En defensa, els argentins han seguit interpretant el mateix guió dels últims anys. No hi ha pla i falta compenetració. La idea és sortir des del darrere amb la pilota jugada, però els futbolistes converteixen aquesta voluntat en un esport de risc. Entre imprecisions, l’Argentina ha trobat el gol gràcies a una genialitat del ‘Kun’ Agüero. Una individualitat semblava solucionar la tarda assolellada a Moscou.

L’1-0 ha estat un miratge. Islàndia, que tenia les idees molt clares jugant per darrere la línia del mig del camp i sortint al contracop, ha aprofitat un mal refús del porter Willy Caballero per empatar el partit. Alfred Finnbogason ha rematat a plaer per despullar les vergonyes de l’Argentina.

El drama de Messi

El canvi de Biglia per Éver Banega després del descans era una declaració d’intencions. Samapaoli reconeixia que el seu onze havia fracassat. L’Argentina tenia temps per reconduir la situació. El dubte era saber si tenia armes per fer-ho.

Una passada a l’espai de Messi ha provocat un penal sobre Meza. Onze metres separaven el davanter blaugrana del gol que imaginava des de fa temps. Ho tenia tot de cara per començar a construir la seva història gloriosa a Rússia. Però el destí ha tornat a ser cruel. El xut de Messi, centrat, ha topat amb els guants del porter Thor Halldorsson, un director de cine.

L’errada ha estabornit Messi, que emetia símptomes de no entendre el nou capítol de la seva estreta relació amb el fracàs quan juga amb l’albiceleste.

Islàndia, empesa per cada un dels seus 334.000 habitants, es quedava sense gasolina i es protegia al voltant de la seva porteria. L’Argentina inclinava el camp a base d’acumular homes. Gonzalo Higuaín ha estat l’última bala de Sampaoli per intentar un impossible. Els minuts queien i les ocasions sempre morien amb el mateix desenllaç.

Halldarsson ha acabat convertit en l’heroi del partit, abraçat pels companys quan ha sonat el xiulet final, mentre Messi, amb la mirada perduda, seguia immòbil al cercle central. L’Argentina desaprofita la primera bala i pot quedar sense xarxa.