No és que sigui precisament cap secret que la indústria dels carburants, especialment el de la gasolina i el dièsel, passa per ser una de les més inestables a nivell mundial, i que depèn de tants factors que és molt habitual que els preus d'aquests carburants variïn de forma notable en tot just uns mesos de diferència.

En aquest sentit, és de sobres conegut que el preu de la gasolina i el dièsel s'ha convertit en els últims anys en un principal problema per a molts espanyols, sobretot per a aquells que necessiten agafar el cotxe diàriament i que, per tant, acaben gastant molts diners en carburants.

Per sort els preus actuals al nostre país està molt lluny del màxim històric que es va produir fa ja més de dos anys amb l'inici de la guerra d'Ucraïna, quan tant la gasolina com el dièsel van superar la barrera dels dos euros. Això sí, com bé saben els que estan atents als preus d'aquests carburants, en els últims mesos tant la gasolina com el dièsel han anat a poc a poc augmentant el seu preu, per això no són pocs els que comencin ja avisar d'una possible pujada encara més fort de cara al pròxim estiu.

La possible pujada de preu de la gasolina i del dièsel de cara a l'estiu de 2024

No ha estat cap altre que el responsable global de matèries primeres i derivats de Bank of America Research, Francisco Blanch, el que ha apuntat algunes claus sobre això en alguns mitjans: "Ara estimem que la millora de la demanda ha contribuït a empènyer als mercats mundials del petroli cap a un dèficit en el segon i tercer trimestre de 2025 d'aproximadament 450.000 barrils al dia". I afegeix que "veiem que els preus assoliran un màxim d'uns 95 dòlars aquest estiu".

D'altra banda, Giovanni Staunovo, analista de matèries primeres del banc suís UBS, ha apuntat en el Financial Times alguns motius que apunten a sospitar de cara a la pujada de preus: "Creiem que l'últim augment de preus ha estat impulsat per renovades tensions geopolítiques a l'Orient Mitjà, però factors fonamentals com una demanda millor de l'esperat i una menor producció de petroli també han ajudat".

De moment evidentment és encara molt aviat per saber amb certesa què passarà d'aquí a uns mesos, però les alarmes ja estan començant a sonar, una cosa que evidentment no és positiva.