El motor híbrid E-Tech de 200 CV, una de les peces clau de l'actual estratègia d'electrificació de Renault, ha començat a mostrar un error de dilució d'oli que afecta milers d'unitats distribuïdes per Europa. Aquest propulsor, present en models com l'Austral, l'Espace i el Rafale, ha estat objecte de revisions tècniques a causa de l'entrada de combustible al càrter, la qual cosa compromet la lubricació del motor. L'anomalia, especialment visible en condicions d'ús urbà o amb temperatures baixes, ha motivat una sèrie d'ajustaments parcials per part de la marca.

Renault ha reaccionat amb una bateria de mesures tècniques encaminades a mitigar els efectes del problema. Inicialment es va procedir al reemplaçament de bugies, seguit per la identificació d'una canonada de vapor de gasolina mal dissenyada que generava un desequilibri de pressió en la cigonya. Aquestes primeres solucions, tanmateix, no van aconseguir eliminar la causa principal. En aquest sentit, la intervenció més rellevant s'ha produït en el sistema de refrigeració, que ha estat completament redissenyat en models recents.

 

Es pot destacar que, en el cas del nou Renault Austral, aquest problema ja no s'hauria de reproduir. El redisseny ha reduït de tres a dos els dipòsits d'expansió del sistema de refrigeració, la qual cosa permet escalfar abans el motor de combustió i evitar la seva aturada prematura en fred. Això millora significativament la gestió tèrmica, permetent que el motor de gasolina romangui encès durant més temps i redueixi el risc de condensació de combustible en l'oli. Tot i així, aquest ajustament no implica que el fenomen de la dilució hagi estat completament erradicat.

Ajustaments efectius però sense solució estructural

El destacable en aquest cas és que, encara que les modificacions han resultat eficaces en els models més actuals, com l'Austral amb la seva nova configuració tèrmica, l'error persisteix en unitats ja fabricades. Renault no ha llançat una campanya de retirada general, optant per corregir el defecte en fàbrica per a les noves produccions mentre continua avaluant l'extensió real del problema en vehicles ja comercialitzats.

El motor E-Tech 200, amb una arquitectura de tres cilindres i 1.2 litres associada a dos motors elèctrics, continua mostrant certa vulnerabilitat a la dilució d'oli a causa del seu funcionament en cicles curts o engegades en fred. Aquesta característica estructural limita les possibilitats d'una solució completa sense una revisió més profunda del disseny del tren tèrmic. D'altra banda, la nova estratègia tèrmica implementada en l'Austral apunta en una direcció positiva, encara que la seva eficàcia a llarg termini encara està per comprovar-se en condicions reals d'ús.

Malgrat els esforços tècnics, no hi ha evidència concloent que l'error hagi estat totalment eliminada. Renault confia que les mesures aplicades frenin la progressió del problema i evitin un desgast més gran del motor, però el seguiment continu serà decisiu per determinar si es requereix una intervenció més àmplia. Mentrestant, el fabricant es basa en ajustaments puntuals per preservar la fiabilitat d'un dels seus motors més representatius en la transició híbrida.