Tal com passa en un sistema econòmic com el que impera actualment a nivell mundial amb tants altres productes, quan la demanda d'un producte creix l'oferta baixa, inevitablement el preu no fa cap altra cosa que pujar. Això és el que està passant des de fa ja un temps amb la gasolina i el dièsel, dos dels combustibles més utilitzats a nivell mundial i que han vist com en els últims temps el seu preu ha anat augmentant de forma més que notable.

Si bé és cert que no van ser pocs els que van assegurar que anàvem a tardar molt a tornar a veure preus per sobre dels dos euros el litre en el cas d'aquests dos combustibles, el cert és que cada vegada estem més a prop, per això no són pocs els que assegurin que no seria estrany que els propers mesos es tornés a trencar aquesta barrera.

Actualment al nostre país el preu mitjà de la gasolina 95 supera ja els 1,7 euros el litre, mentre que el dièsel supera els 1,6 euros el litre, per la qual cosa omplir un dipòsit de 55 l, que sol ser més o menys la mitjana a les nostres carreteres, s'està apropant perillosament als 100 €.

La barrera dels 2 euros per litre de gasolina al nostre país es pot tornar a trencar

Són molts els factors que estan provocant que la gasolina i el dièsel augmenten de preu i l'augmentant el seu preu ja diverses setmanes a les nostres carreteres, però segurament el factor fonamental és que s'està reduint l'oferta d'aquests combustibles arran d'una menor producció per part de l'Aràbia Saudita, un dels principals productors a nivell mundial.

Analistes com Philippe Waechter, economista en cap d'Ostrum AM asseguren que "Els països de la OPEP, en general, estan augmentant la seva producció, però l'Aràbia Saudita està fent el moviment contrari, creant tensions al mercat" i que, per tant, "el preu del petroli Brent, està augmentant i podria apropar-se ràpidament als 100 dòlars per barril, que és el preu mitjà observat durant tot l'any 2022."

Però el més preocupant en aquest sentit és que, segons aquest analista, els preus augmentaran de cara a 2024: "L'Agència Internacional de l'Energia preveu que el consum torni a augmentar el 2024 amb la represa del creixement mundial, malgrat que els marges de producció es redueixen. Mentre l'Aràbia mantingui una direcció a la baixa a la seva producció, el preu tindrà un biaix alcista", apunta. Així, no seria estrany que superar els 2 euros per litre, una cosa que ja va passar el passat 2022, torni a succeir el 2024.