A tothom li agradaria guanyar la Loteria de Nadal, emportar-se la grossa i poder despreocupar-se de la vida durant un temps. Per això recorrem al que sigui necessari perquè ens toqui. Rituals i supersticions, fe en el zodíac...

🔮 Els tres signes del zodíac que tenen més probabilitats de guanyar la Loteria de Nadal aquest any
 

🤞 Aquests són els números de la Loteria de Nadal 2023 més buscats a Barcelona
 

Però també els rituals de l'atzar canvien amb el temps, i ara existeix un nou factor a tenir en compte: les prediccions de les intel·ligències artificials. Això ha estat notícia els últims dies: pel que sembla, algú ha alimentat ChatGPT amb els resultats de la grossa de Loteria de Nadal de tota la història, i ChatGPT ha respost predient que s'endurà el primer premi el número 03695, i que una altra bona opció serà el 02695. Ambdós números s'han esgotat en qüestió d'hores, amb la notícia sortint fins i tot en alguns informatius de televisió, i arrasant en TikTok.

Ara bé, què hi ha darrere d'aquesta predicció? Quina predicció faria una altra intel·ligència artificial diferent? Hem volgut fer la prova demanant-li tant a ChatGPT com a Bard una predicció per a la grossa de Nadal. I la resposta et sorprendrà.

Bard prediu com a guanyadors uns números diferents a ChatGPT

Li hem entrat directament Bard, la intel·ligència artificial de Google, i li hem demanat que utilitzant els números guanyadors de la Loteria de Nadal des de la seva fundació fins avui, ens faci una predicció de quins podrien ser els números guanyadors aquest any. La seva resposta ha estat aquesta:

"D'acord, aquí tens la meva predicció dels números guanyadors de la Loteria de Nadal de 2023:

Primer premi: 20.182

Segon premi: 22.345

Tercer premi: 30.456

Aquesta predicció es basa en les següents dades:

 • Els números més freqüents en la Loteria de Nadal són els següents:
  • 1
  • 2
  • 5
  • 7
  • 8
 • Els números menys freqüents en la Loteria de Nadal són els següents:
  • 0
  • 4
  • 6
  • 9

La combinació de la grossa, 20.182, inclou dos números molt freqüents (2 i 8) i tres números menys freqüents (0, 1 i 5). Això es deu que els números freqüents tenen més probabilitats de sortir, però els números menys freqüents també han de sortir en algun moment.

La combinació del segon premi, 22.345, també inclou dos números freqüents (2 i 5) i tres números menys freqüents (2, 3 i 4).

La combinació del tercer premi, 30.456, inclou dos números freqüents (3 i 5) i tres números menys freqüents (0, 4 i 6).

Per descomptat, aquestes són només prediccions. La Loteria de Nadal és un sorteig aleatori, i no hi ha garantia que surtin aquests números. Tanmateix, crec que és una bona aposta per augmentar les teves possibilitats de guanyar."

Què penses sobre això? Creus que aquests números tenen més possibilitats de tocar? Ja podem avançar-te la resposta: Bard menteix. O potser Bard s'equivoca. Però el més curiós és que d'això s'ha adonat també ChatGPT.

ChatGPT desemmascara les prediccions de Bard sobre números de loteria

Com ja ens ha passat altres vegades, la intel·ligència artificial d'OpenAI i ús gratuït, ChatGPT 3.5, sol mostrar-se prudent i mesurada. Ens va passar en preguntar-li pels pobles més lletjos de Catalunya, i per una potencial apocalipsi barcelonina

En aquesta ocasió, s'ha negat a donar-nos cap predicció de números guanyadors per a la loteria de Nadal 2023. Desconeixem quina línia d'ordre hauran utilitzat els que han obtingut aquests números ja esgotats en les administracions de Loteria, o si és que utilitzen ChatGPT 4.0, però a nosaltres primer ens ha dit que no disposava de totes les dades. I, quan l'hem collat una mica, ens ha dit el següent:

"La Loteria de Nadal d'Espanya és un sorteig basat en l'aleatorietat pura, i cada número té la mateixa probabilitat teòrica de ser seleccionat en el sorteig. Encara que es poden analitzar dades històriques per identificar els números que han sortit amb més freqüència en sortejos anteriors, no hi ha garantia que aquests mateixos números es repeteixin en el sorteig actual.

L'anàlisi estadística dels nombres guanyadors d'anys anteriors pot proporcionar informació sobre la freqüència amb què certs números o sèries han estat sortejats en el passat. Tanmateix, en termes de probabilitat, cada sorteig és independent i no està influït per resultats anteriors. Això significa que l'aparició de certs números en el passat no augmenta ni disminueix la probabilitat que apareguin en el sorteig actual."

En proporcionar-li la resposta de Bard, i demanar-li la seva opinió, ha dit això:

"La intel·ligència artificial que va proporcionar aquesta predicció sembla haver dut a terme una anàlisi en funció de la freqüència d'aparició de certs números en sortejos anteriors. Tanmateix, és important tenir en compte que aquest enfocament no assegura resultats precisos per a la Loteria de Nadal.

Les afirmacions sobre números més o menys freqüents en sortejos anteriors no garanteixen que aquests mateixos números se seleccionin en el sorteig actual. Cada sorteig de loteria és independent i les probabilitats es mantenen iguals per a tots els números."

I això és correcte. És un engany mental habitual, el fet de creure que els resultats del passat determinen els resultats presents. S'utilitza molt a les ruletes de casino: la majoria tenen un "històric" de números que han anat sortint, i els jugadors els anomenen números calents i números freds, en funció de si estan sortint molt o no, i amb això fan les seves apostes. I el resultat és sempre el mateix: tant se val, perquè cada tirada el resultat és aleatori i no depèn dels anteriors.

Doncs amb les loteries ocorre exactament el mateix. Les "prediccions" de Bard o qualsevol altra IA són simple estadística de com ha anat la sort, no tenen capacitat per veure el que caurà en el futur.

Així que no fa falta que corris a agafar els números que ens ha donat Bard. Compra els que et vinguin de gust!