Després de la visita sorpresa de Boris Johnson a Kíiv ahir tarda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha dirigit a la nació en un vídeo, destacant que els objectius i la guerra de Rússia no es limitaran només a Ucraïna sinó que traspassaran les fronteres del seu país i acabaran afectant a tot el continent. "Hem parlat de les noves sancions que fan falta per forçar Rússia a buscar la pau. La tasca la nostra coalició contra la guerra és molt clara: posar-hi fi com més aviat millor; alliberar la nostra terra dels invasors i garantir la seguretat d'Ucraïna i, conseqüentment, la seguretat de la democràcia i la llibertat de les nacions de l'est d'Europa", ha assenyalat sobre el contingut de la seva trobada amb el president del Regne Unit. 

Zelenski ha tornat a demanar el seu suport als països occidentals: "Per això, no només és una obligació moral de totes les democràcies i de totes les forces d'Europa ajudar a Ucraïna i desitjar la pau. Pressionar a Rússia perquè restauri aquesta pau és, en realitat, una estratègia de defensa per a tots els Estats civilitzats. L'agressió russa no té cap intenció de limitar-se a Ucraïna, a la destrucció de les nostres vides i de les nostres llibertats: tot el projecte europeu és el seu objectiu", ha advertit. Per tot plegat, Zelenski ha reiterat als països que imposin "restriccions més doloroses" al Kremlin i sancionin el petroli i el gas d'aquest país: "El petroli ha de ser el primer pas", ha observat el president ucraïnès.

Restriccions al carbó rus 

En els últims dies, els països europeus han acordat l'eliminació gradual de les importacions del carbó rus, una mesura que forma part del nou paquet de sancions que s'ha emès per la descoberta dels crims de guerra a Butxa. Cal tenir en compte, però, que el carbó representa una part pràcticament insignificant del negoci energètic rus, en els que destaquen el petroli i el gas: aquestes energies són més lucratives pel Kremlin i més males de sancionar per Europa. De fet, des de l'inic de la guerra, la UE s'ha gastat 1.000 milions d'euros diaris en comprar energia a Moscou.

La prohibició d'importar carbó entrarà en vigor l'agost. Ara per ara, Rússia subministra un 46% del carbó que consumeix la Unió europea i la seva retirada es farà de forma gradual durant els propers 120 dies. Aquesta mesura tindrà un impacte anual de 8.000 milions. Segons les dades d'Eurosat, en els últims deu anys, la UE ha comprat 4.400 milions en carbó a l'any a Rússia, tot i que la xifra va créixer bastant el 2021, fins als 5.420 milions. Igualment, els nombres estan molt lluny del que representa la venda de gas (17.300) i sobretot de petroli (74.000). 

El petroli: el següent pas?

Sembla que el següent pas seria, precisament, el petroli. Aquest moviment sí que tindria un efecte molt important en les arques del Kremlin. Tot i que hi ha països contraris a aplicar aquesta mesura, els últims atacs descoberts com el de Butxa o la massacre a una estació de tren que s'emprava per evacuar civils fa que aquest sigui l'únic camí possible. Amb tot, a mesura que les sancions es van endurint, es fa més difícil que els 27 estiguin d'acord amb les decisions que es prenen i, per tant, pot ser que es comenci a trencar la seva unitat.