Arriba el matrimoni homosexual a Xile. El congrés xilè ha aprovat aquest dimarts un històric projecte de llei que permet el matrimoni entre les persones del mateix sexe. Es tracta d'una iniciativa que es va començar a revisar fa més de quatre anys i que és un dels grans anhels del col·lectiu LGTBI del país andí. Així, la proposta ha estat revisada i aprovada a la Cambra Baixa amb 82 vots a favor, vint en contra i dues abstencions. Tot, en una sessió que ha acabat amb aplaudiments.

El projecte de llei ha arribat al congrés xilè hores després que hagi obtingut el vistiplau de la Cambra Alta, on va rebre el suport de 21 senadors. Per contra, vuit van votar en contra i tres es van abstenir. Ara, la norma permet anomenar matrimoni les unions entre persones del mateix sexe. A més, habilita l'adopció i filiació de fills als dos pares o mares, quelcom que ha estat un dels punts clau de la discussió.

El vuitè país a l'Amèrica Llatina

D'aquesta manera, Xile s'ha convertit en el vuitè país de l'Amèrica Llatina en legalitzar el matrimoni igualitari. Abans ja ho havien aconseguit l'Argentina, Brasil, Colòmbia, l'Uruguai, l'Equador, Costa Rica i diferents Estats de Mèxic. 

La decisió ha estat celebrada per les organitzacions LGTBI de tot el país, que fa setmanes que exigeixen la tramitació parlamentària i que aquesta tarda han convocat una celebració a la cèntrica plaça d'Itàlia de Santiago de Xile (la capital del país). "Aquesta és una passa històrica. A la fi acabem amb desigualtats estructurals i dignifiquem les persones de la diversitat sexual i de gènere", ha manifestat a Efe en Ramón Gómez, encarregat de drets humans del Moviment d'Integració i Alliberació Homosexual (Movilh).

Un camí de quatre anys

El projecte de matrimoni igualitari es va presentar l'any 2017 gràcies a l'impuls de l'expresidenta socialista Michelle Bachelet (2014-2018) i va estar estancat durant gairebé quatre anys. L'actual president, el conservador Sebastián Piñera, va dir el passat juliol que havia "arribat l'hora" d'aprovar la iniciativa i va instruir el parlament que ho debatés amb urgència. L'anunci va caure com una gerra d'aigua freda sobre els sectors més conservadors de la dreta, que la setmana passada van votar en contra i van allargar la discussió durant set dies més.

Fins ara, i des del 2015, les persones homosexuals a Xile només podien unir-se sota la figura de l'Acord d'Unió Civil, que no reconeix els drets de filiació. Ara, el 91,8% de les parelles compromeses sota aquesta "unió civil" anul·laran el vincle per poder casar-se, segons un sondeig elaborat per l'esmentat Movilh. La mateixa enquesta també revela que el 82,8% de les parelles homosexuals asseguren tenir la intenció d'unir-se en matrimoni ara que és legal.

 

Imatge principal: Una marxa LGTBI a Xile / Efe