El nombre de morts en els terratrèmols que han sacsejat les províncies del sud de Turquia i el nord de Síria ja supera les 3.000 persones, segons les últimes informacions facilitades per les autoritats. Al país turc, els cossos de rescat han notificat 1.762 morts i 11.000​ ferits, mentre que a Síria es parla de 1.073 difunts i més d'un miler de persones ferides, tot i que es tem que la xifra sigui més alta. "No sabem fins a quant s'elevarà el nombre de vides perdudes", ha reconegut aquest dilluns el president turc, Recep Tayyip Erdogan, en declaracions recollides per la premsa local. El dirigent ha assegurat que el país viu "la tragèdia més gran de l'últim segle des del terratrèmol d'Erzincan de 1939", que va deixar un balanç d'unes 30.000 víctimes mortals.

🔴 Terratrèmol a la frontera Turquia-Síria | DIRECTE

Els sismes han tingut lloc aquest dilluns, amb epicentre a una zona propera a les ciutats de Gaziantep i Kahramanmaras, al sud de Turquia. El primer s'ha produït durant la matinada de diumenge a dilluns, de magnitud 7,8 en l'escala de Richter. Dotze hores després, i en plenes tasques de rescat, un nou terratrèmol de magnitud 7,6 ha colpejat novament la zona. Els moviments s'han notat amb força en 14 països, entre ells Israel, Líbia i Xipre. Segons el govern turc, més de 9.000 persones dels equips de rescat s'han desplaçat a les zones afectades per treure les persones atrapades sota les runes. L'últim balanç indica que més de 2.800 edificis s'han esfondrat.

La Unió Europea ja ha anunciat la mobilització d'equips de recerca i rescat propers a la zona i altres països com Itàlia, Espanya o Eslovàquia també han ofert els seus serveis d'emergència. En paral·lel, el Centre de Ciències Copèrnic ha activat els sistemes de satèl·lit per facilitar les tasques de rescat als professionals desplaçats a la zona.

A més, milers d'edificis i infraestructures han estat malmesos. De moment, només a Turquia, s'ha xifrat el nombre d'habitatges esfondrats o amb danys molt greus en 2.800. Un dels símbols de l'enorme destrucció del sisme és l'històric castell romà de Gaziantep, que feia més de 1.700 anys que estava dret i que ha estat arrasat pel tremolor.

Síria afronta una nova catàstrofe

Si bé aquests sismes són un cop molt dur per als dos principals països afectats, per a Síria la situació és encara pitjor. Immersa en més d'una dècada de guerra civil, la zona afectada es divideix entre el territori controlat pel govern d'Al-Assad i l'últim enclavament del país controlat per l'oposició. La zona ja està prou malmesa pels combats, i el fet que dues administracions diferents hi operin pot acabar sent un altre gran escull en aquesta nova crisi.