El portal de filtracions Wikileaks ha difós aquest dimarts els detalls d'un programa encobert de "hacking" de l'agència nord-americana CIA, com a part d'una sèrie en set entregues, que defineix com "la major filtració de dades d'intel·ligència de la història". Entres les primeres filtracions, destaca l'acusació que l'agència d'intel·ligència feia espionatge a través de mòbils, ordinadors i televisors intel·ligents.

La primera de les entregues que ha fet el portal de filtracions fundat per Julian Assange és la denominada 'Any Zero', i que comprèn 8.761 documents procedents de la seu central de la CIA, a Langley (Virgínia). Per quantitat de documentació, 'Any Zero' superaria la informació de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) revelada el 2013 per l'exanalista Edward Snowden.

L'arsenal de la CIA estaria preparat, segons la filtració,  per atacar productes com l'Iphone, els sistemes Android, de Google, i Windows, de Microsoft, i també els televisors intel·ligents de Samsung. Tots aquests productes es podrien convertir en micròfons encoberts utilitzats per la pròpia agència. 

A més, un altre dels punts destacats de la filtració, seria que la CIA fa servir el consolat dels Estats Units a la ciutat alemana de Frankfurt com a "base encoberta per als seus 'hackers' a Europa, l'Orient Mitjà i Àfrica". 

Com ha arribat la informació?

Segons Wikileaks, la CIA ha perdut "el control de la majoria del seu arsenal de ciberatac, incloent-hi malware, virus, troians, sistemes de control remot i documentació associada" i que tot aquest material és ara comercialitzat per hackers. Una de les persones a les qui va arribar aquest arxiu el va lliurar a Wikileaks, segons ha revelat la firma en una nota oficial, sense entrar en més detalls.

Wikileaks ha advertit del risc que la CIA hagi creat, en la pràctica, la seva "pròpia" NSA per esquivar la rendició de comptes i evitar aclarir públicament l'abast o la legalitat d'uns programes controvertits. Per a Assange, "la revelació (d'aquest dimarts) és excepcional des del punt de vista polític, legal i forense", al mateix temps que posa de manifest el "risc" de la proliferació "descontrolada" de les "ciberarmes".

La CIA, per la seva banda, ha preferit no opinar. "No comentem l'autenticitat o el contingut de suposats documents d'Intel·ligència", ha resolt un portaveu, Jonathan Liu, en declaracions al portal de notícies Politico.