Corea del Sud i els Estats Units han respost aquest dilluns al darrer llançament de míssils de Pyongyang amb les majors maniobres aèries que es recorden en la península coreana, una nova mostra de força que busca pressionar al règim per què retorni al diàleg.

“L’exercici Vigilant ACE busca millorar la capacitat operativa combinada dels dos països tant de dia com de nit i en qualsevol condició meteorològica” ha informat un portaveu del Ministeri de Defensa sud-coreà, que no ha volgut confirmar si és la major simulació aèria mai realitzada entre Seül i Washington.

Per la seva part, la Setena Força Aèria americana ha assegurat en un comunicat que els exercicis, que es clausuraran el proper 8 de desembre “són comparables en escala a prèvies edicions de Vigilant ACE”.

Desplegament inèdit com a resposta al desafiament de Pyongyang

Els mitjans locals han insistit que aquestes són les majors maniobres que es recorden, amb 230 aeronaus i uns 12.000 efectius involucrats, i que sobretot compten amb un desplegament inèdit en la península coreana en quant a actius mobilitzats.

En la simulació hi participen per part americana varies unitats de l’anomenada cinquena generació de caces a reacció – sis F-22 i dotze F-35 – dos bombarders estratègics B-1B o sis EA-18G, caça-bombarders dissenyats per l’anomenada “guerra electrònica”.

Tot i que “Vigilant ACE” té una freqüència anual i estava ja planejat abans de que Corea del Nord realitzés el passat dimecres el seu darrer assaig de míssils balístics, semblant operatiu serveix de contundent resposta davant del míssil balístic intercontinental (ICBM) que va llançar el règim de Kim Jong-un el passat dimecres.

L’exèrcit nord-coreà va disparar a mode de prova el Hwasong-15, el que fins a dia d’avui és el seu ICBM més avançat i que situa a Pyongyang cada vegada més a prop de poder assolir els Estats Units amb armes nuclears.

Durant les maniobres que han arrencat aquest dilluns, i en les que també participen F-15, KF-16 i F-5 sud-coreans, els aliats simularan atacs sobre falses instal·lacions nuclears nord-coreanes i plataformes autopropulsades com les que fa servir Corea del Nord per desplegar els seus míssils.

Aquest ús de recursos militars respon a l’acord ratificat en octubre entre Washington i Seül per incrementar “el desplegament rotacional” d’actius estratègics americans en la península coreana amb l’objectiu de pressionar a Pyongyang per què retorni a les converses per la seva desnuclearització.

Reacció de Corea del Nord davant de les maniobres “defensives”

“Els Estats Units i les forces titelles de Corea del Sud són tan estúpids com per anar jugant a lo boig amb semblants caça-bombarders furtius” ha denunciat el règim nord-coreà en el seu diari oficial, el Rodong simun.

“Unes maniobres d’aquesta naturalesa són una perillosa provocació que està arrossegant la tensa situació en la península coreana a la vora d’una guerra nuclear”, afegeix el text amb respecte a aquests “jocs de guerra”, als quals Pyongyang sol considerar com un assaig per envair el seu territori.

Per la seva part, un portaveu del Ministeri sud-coreà d’Unificació ha tornat a insistir aquest dilluns que aquest tipus de maniobres són “de tipus defensiu”.

A la seva vegada, desenes de persones s’han concentrat davant l’ambaixada dels Estats Units a Seül per protestar contra la celebració de “Vigilant ACE” i exigir a totes les parts diàleg per solucionar la crisi de manera pacífica.