Rússia està fent servir dofins entrenats militarment per protegir una base naval del Mar Negre dels atacs ucraïnesos. Així ho han desvetllat unes imatges fetes a través de satèl·lits de l’Institut Naval dels Estats Units publicades per USNI News. Els animals hi són des del febrer i protegeixen la base de Sebastopol que es troba a l'extrem sud de Crimea, un territori ben conflictiu. Allà hi ha un gran nombre de vaixells russos potencialment vulnerables a atacs submarins. 

Aquests animals, una de les espècies més intel·ligents del planeta, han estat entrenats per evitar que els vaixells enemics s’infiltrin per sota l’aigua i sabotegin els vaixells de guerra. A més, saben recuperar objectes i dissuadir els bussejadors enemics. 

Tot i que ara mateix es desconeix si Ucraïna té planificada alguna operació submarina, els russos s’han preparat des de l’inici de la guerra. Els experts asseguren que és una de les tècniques de defensa marítima més eficaces que existeixen i és un mecanisme que Rússia ja havia fet servir en altres ocasions, com a la base naval a Tartús, a Síria, durant la guerra en aquest país, o durant la Guerra Freda. Al nord de l'Àrtic, la Flota del Nord de Rússia també té diferents tipus de mamífers marins, com ara balenes blanques i foques, unes espècies més resistents a climes gèlids. Israel també va fer servir aquesta tècnica per lluitar contra Hamas. 

Pot semblar estrany, però no es tracta d’una pràctica únicament russa, sinó que bona part dels exèrcits del món fan servir sistemes similars. Els Estats Units, per exemple, han gastat almenys 28 milions de dòlars en el manteniment de les seves pròpies “tropes” de dofins i lleons marins. De fet, els nord-americans van ser els primers a experimentar amb aquests animals als anys seixanta.