La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha patit un moment de pànic quan la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anat a agafar-li les mans per saludar-la a la cimera europea que se celebra a Brussel·les.

Quan la cancellera ha vist que Von der Leyen anava a agafar-li les mans, les ha retirat amb una expressió visiblement espantada. La presidenta comunitària ha optat llavors per seguir la prevenció de Merkel amb la covid i l'ha saludat amb el puny tancat. L'escena ha estat captada per la televisió RTL.

 

 

 

És coneguda la prevenció que té Merkel amb la covid. I es recorda encara com el passat mes de febrer es va posar neguitosa quan es va adonar al Bundestag que s'havia descuidat la mascareta al faristol, i que se l'havia descuidat en tornar al seu escó.

Mentrestant, el setmanari Der Spiegel, el més important d'Alemanya, ha publicat una curiosa fotografia d'Angela Merkel que predeia el seu futur. A la imatge apareix l'actual cancellera en retirada l'any 1991 parlant amb Helmut Kohl, el reunificador d'Alemanya, en una conferència de la CDU. Llavors Merkel ja era ministra de la Dona i Kohl era el canceller. 

Merkel

La fotografia prefigura el relleu que més tard protagonitzaria Merkel. Amb el pas dels anys seria ministra de Medi Ambient, pujaria al lideratge de la CDU, seria la portaveu parlamentària, i finalment cancellera.

Der Spiegel recorda les similituds entre Merkel i Kohl. "A Kohl també li deien el "canceller etern", assenyala. Va estar al capdavant del govern alemany del 1982 al 1998, més temps que tots els seus antecessors. I apunta que, si es compleixen les previsions, Kohl mantindrà el títol de president més longeu, amb 5.870 dies de govern. Només en el cas que Merkel seguís en el càrrec el 19 de desembre, superaria Kohl, amb 5.871 dies. Tot dependrà de quant triguin socialdemòcrates, verds i liberals per negociar el nou govern.

6 de desembre

 

L'SPD voldria que l'elecció d'Olaf Scholz com a successor de Merkel fos en la setmana del 6 de desembre. Però fins i tot en el cas que Scholz fos escollit al Bundestag el divendres 10 de desembre, Merkel hauria estat 5.862 dies al càrrec, 8 dies menys de Kohl. Però no està clar que els qui negocien el nou govern mantinguin el calendari previst.

Merkel, que avui participa en la reunió del Consell Europeu a Brussel·les, ha fet en les últimes setmanes diverses visites internacionals per acomiadar-se. A principis d'octubre va visitar el Museu de l'Holocaust de Jerusalem, Yad Vashem, on va deixar una ofrena floral i va encendre una flama en memòria dels sis milions de jueus exterminats pel nazisme. "Els crims contra el poble jueu són un recordatori recurrent de la responsabilitat que nosaltres, els alemanys, tenim, així com una advertència", va remarcar la cancellera, i va afegir que cada visita a Yad Vashem "toca la profunditat" de l'ànima.