El conflicte a Ucraïna ja ens està afectant de diverses maneres, des de la crisi energètica o la inflació fins a la inestabilitat als mercats. La partida d’escacs entre Rússia i l’OTAN continua amb una ambient de calma tensa, però des de la Casa Blanca ja han alertat que, esclati o no la guerra, cal estar preparats per a nous episodis. Un dels escenaris que auguren amb més probabilitat és el dels ciberatacs a Europa. Rússia ja n’ha protagonitzat diversos contra els ucraïnesos i Occident ja es prepara per si cal fer-hi front. 

Els serveis d'intel·ligència nord-americans creuen que els moviments militars russos podrien estar precedits per atacs de tipus cibernètic contra objectius sensibles com els sistemes de comunicacions, la xarxa elèctrica o les institucions. Si bé ara només ho han fet a Ucraïna, no descarten que també pugui afectar els europeus. És per això que els EUA han enviat la seva cap de seguretat cibernètica, Anne Neuberger, a Bèlgica per donar suport a l'OTAN en la lluita contra possibles atacs.

"Hem estat advertint durant setmanes i mesos, tant en públic com en privat, que els ciberatacs podrien ser part d'un ampli esforç rus per desestabilitzar i continuar envaint Ucraïna", ha assegurat Neuberger. A més, ha advertit “que els tipus de ciberaccions pertorbadores o destructives possibles durant un conflicte són diferents en abast, tipus i complexitat que hem vist en temps de pau”

ciberatac unsplash

Una guerra cibernètica

Al gener, els pirates informàtics russos van bloquejar dotzenes de llocs web governamentals a Ucraïna i Microsoft va advertir que havia detectat una forma perillosa de programes malignes a les xarxes informàtiques governamentals i privades del país. El darrer atac ha estat aquesta mateixa setmana contra el Ministeri de Defensa i dos bancs estatals.

Segons explica The New York Times, el Govern dels EUA també ha estat enviant en les darreres setmanes discretament equips a Ucraïna per ajudar a reforçar les defenses del país. Tot i això, el diari precisa que aquests experts han informat Washington que és relativament poc el que poden fer per enfortir fonamentalment les xarxes d'Ucraïna en unes poques setmanes.

Com ens afectaria una guerra a Ucraïna?

 

 

Més enllà dels atacs cibernètics, el conflicte d’Ucraïna ens podria afectar d’altres maneres. Europa té una gran dependència de Rússia pel petroli i el gas, ja que gairebé la meitat ve d’allà i aquest és el quid de la qüestió. Els mercats internacionals del gas i el petroli ja s’han vist afectats amb increments de preus per aquest conflicte. El preu del gas natural s'ha disparat un 320% en taxes interanuals i el barril de petroli ja cotitza per sobre dels 88 dòlars. I els auguris són que els preus podrien créixer fins a un 75% més si continuen les tensions. Com a conseqüència, la pujada del preu de l’energia fa que també s'encareixi el preu d’absolutament tots dels productes que consumim. Els costos de producció per a les empreses es disparen i acaba repercutint a la nostra butxaca. Una crisi a Ucraïna, doncs, farà que la inflació continuï enfilant-se al nostre país.