El vuitanta per cent de la ciutat de Venècia està sota l'aigua. Es tracta d'una "devastació apocalíptica": Així ha definit la inundació més important des de 1966 de la ciutat dels canals el president de la regió del Veneto, Luca Zaia.

"Venècia està de genolls. La basílica de San Marcos ha patit greus danys, així com tota la ciutat i les illes", ha afegit per la seva part l'alcalde, Luigi Brugnaro, després d'una de les nits més dures que ha patit en la seva història la ja fràgil ciutat.

Venècia inundada EFE
L'alcalde ha comparegut en una roda de premsa molt afectat per les destrosses i ha assegurat que havia vist gent plorar "perquè ho havia perdut tot" i que ha arribat el moment de donar "una resposta històrica" per salvaguardar una de les "targetes més importants de visita" d'Itàlia.

El fenomen de l'"agua alta" a Venècia, la pujada de les marees, va assolir a les 22.50 (20.50 GMT) d'aquest dimarts els 187 centímetres després del rècord de 194 centímetres que es van assolir a la inundació de 1966, però aquesta vegada acompanyats amb vents de fins a 100 quilòmetres per hora.

Les sirenes que anuncien les pujades de la marea van sonar fins a tres vegades durant la nit i els danys a la ciutat s'observen a simple vista, però es podran quantificar només quan es retiri l'aigua, encara que l'alcalde ja ha avançat que seran de diversos centenars de milions d'euros.

Venècia inundada EFE 2

Enormes danys i un mort

Gòndoles i llanxes arrencades dels amarratges i empeses cap a les costes, cinc "vaporetti", el transport marítim públic, enfonsats o a la deriva, així com totalment inundades les botigues, restaurants i hotels de la ciutat. Més de 60 vaixells s'han fet malbé, segons una primera estimació.

També s'ha produït una víctima, un home de 78 anys que es va electrocutar a l'illa de Pellestrina, al sud de Venècia a causa d'un curtcircuit quan intentava bombar l'aigua de casa seva.

L'ajuntament de la ciutat demanarà l'estat de calamitat natural per poder comptar amb ajuts estatals i ha instat tots els venecians a documentar els danys que han patit.

El Govern italià ha informat que la situació de Venècia s'afrontarà en el pròxim Consell de ministres en el qual s'avaluaran "les intervencions necessàries i urgents per protegir la ciutat i els habitants" i tant el president del Govern, Giuseppe Conte, com alguns ministres arribaran avui a la ciutat "Serenissima".

Totes les escoles a Venècia i de les illes romandran tancades i a diverses zones de la ciutat s'han produït apagades, sobretot al Lido i al Camp Santa Margherita, i l'aigua ha entrat pràcticament a tots els edificis del centre.

Una de les imatges de la difícil situació en la qual es troben els residents és la de l'aigua que surt a borbolls des de les preses de corrent de les cases, la qual cosa impedeix l'ús d'aparells per bombar.

Venècia inundada EFE 4
"És una devastació. Els danys són enormes i per desgràcia no sembla que això s'aturi, ja que continua la marea alta, els quadres elèctrics dels hotels han saltat i per tant no es poden utilitzar les bombes per treure l'aigua", ha descrit  als mitjans italians el director de l'Associació veneciana d'hotelers, Claudio Scarpa.

La Protecció civil ha comunicat que 130 bombers estan intervenint a Venècia. I el problema per als experts és que el mal temps no remetrà i per tant el fenomen de l'"aigua alta" continuarà durant tota la setmana.

Preocupació pel patrimoni cultural

Preocupa sobretot la situació de la basílica de San Marcos, ja greument afectada a la inundació d'octubre de l'any passat i que va obligar a realitzar una restauració de terra i de les columnes.

Durant la nit l'altura de l'aigua ha arribat als 110 centímetres i ha submergit la cripta del sant, però només quan l'aigua es retiri es podran avaluar els danys de la sal que es filtra entre els valuosos mosaics i els marbres.

En la roda de premsa, el patriarca de San Marcos, Francesco Moraglia, ha assegurat que mai no havia vist res igual com les ones enormes que solcaven la passada nit la plaça de San Marcos.

També ha patit alguns danys el Teatre La Fenice i encara que l'aigua no ha afectat la zona de l'escenari, sí que ha inundat altres zones per la qual cosa s'ha hagut de desactivar el sistema elèctric i antincendi i es tem per la inauguració de la temporada operística prevista per al 24 de novembre.

El Ministeri de Béns Culturals i Turisme italià ha activat la unitat de crisi per verificar i protegir el patrimoni cultural que pot haver estat fet malbé per la marea alta excepcional que està colpejant Venècia, ha comunicat.