La setmana que ve es complirà un any de la guerra a Ucraïna. El 24 de febrer de l'any passat, Rússia va iniciar la invasió d'Ucraïna. Un any després, continuen les sancions i els enviaments d'armes. En aquest sentit, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha dit aquest dimecres que el desè paquet de sancions contra Rússia que la Unió Europea (UE) vol aprovar coincidint amb el primer aniversari de la invasió d'Ucraïna tindrà un valor d'11.000 milions d'euros.

Les sancions que la UE està discutint preveuen restriccions a l'exportació de "múltiples components electrònics" necessaris als sistemes d'armament de Rússia, com ara drons, míssils i helicòpters. La CE també ha proposat sancionar les empreses iranianes vinculades a la Guàrdia Revolucionària que fabriquen els drones que Teheran està donant a Moscou per bombardejar Ucraïna.

"És el nostre deure sancionar-los", va assegurar Von der Leyen en un discurs al Parlament Europeu sobre el primer aniversari de la guerra a Ucraïna, que es complirà el pròxim 24 de febrer. Aquest nou paquet també preveu, segons ha pogut saber Efe, incloure uns 140 individus –entre altres militars i responsables dels crims que s'estan cometent a Ucraïna– i a una trentena d'empreses russes a la llista de sancions. Els ambaixadors dels vint-i-set davant la UE tornaran a discutir aquest dimecres a Brussel·les les noves sancions, que la Comissió Europea fa setmanes que discuteix amb els Estats membres.

En aquest sentit, "Vladímir Putin va pensar que seria fàcil fer xantatge a Europa, atesa la nostra dependència del petroli i el gas rus. Però també es va equivocar", ha dit Von der Leyen que va afegir que "ja ha perdut la guerra energètica que va començar". Segons la presidenta de la Comissió, els ingressos que Rússia obté de la venda s'han reduït en dos terços i el límit al preu del petroli que la UE ha pactat amb els països del G7 suposa que Moscou perd 160 milions d'ingressos diaris.

Per contra, Von der Leyen ha recordat que Brussel·les ha elevat aquesta setmana la previsió de creixement de la zona de l'euro i de la UE, fins al 0,9 % i un 0,8 % respectivament, mentre que "el Kremlin ha de vendre reserves d'or per tancar els forats que han deixat la manca d'ingressos pel petroli".

Els plans de Putin per allargar la guerra

Paral·lelament a les accions de la Unió Europea, el president rus no sembla preocupat. Per ara, alguns indicis fan pensar que Putin podria estar preparant una ofensiva contra Ucraïna a la primavera. Però potser, els plans del Kremlin van més enllà. El grup Wagner, molt present durant la guerra d'Ucraïna, i especialment al Donbass, ha dit que Rússia podria tardar dos anys a fer-se completament amb tot l'est del país. Ho ha dit en una estranya entrevista, que recull Reuters, on suggereix que figures clau de Moscou, sense especificar, estarien preparant un conflicte prolongat. Ievgeni Prigozhin, cap del grup de mercenaris i que ha ressorgit per convertir-se en una figura clau en aquesta guerra, ha exposat que Rússia està enfocada ara en capturar tota la regió del Donbass, que no ha pogut ocupar encara de manera completa des de l'inici de la guerra des de fa gairebé un any. I és que el Kremlin no va pensar mai que Ucraïna pogués oferir tantíssima resistència. 

Prendre tot el Donbass comportaria "prop d'un any i mig o dos anys de feina", ha dit l'aliat del president rus, Vladímir Putin. Si l'objectiu era ocupar tota Ucraïna a l'est del riu Dniéper, això "comportaria uns tres anys", ha exposat.

A més a més dels plans a llarg termini, les autoritats ucraïneses esperen un atac rus imminent. Probablement, tot fa pensar que, podria produir-se abans de l'aniversari de l'inici de la guerra, tot just el 24 de febrer. Tot i que no es veu probable un nou atac per intentar capturar la capital, després del fracàs de l'any passat.

 

Imatge principal: la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / Efe