L'assassinat de Masha Amini a l'Iran ha tingut conseqüències dins i fora del país. La Unió Europea ha anunciat aquest dilluns que els estats membres han arribat a un acord per imposar sancions a 11 persones i quatre entitats vinculades a la mort de la jove iraniana i a la resposta "violenta" a les protestes. Concretament, les sancions apunten a la Policia de la Moral de l'Iran i a les seves dues figures clau, Mohammad Rostami i Hajahmad Mirzaei, i també a les Forces de Seguretat per la "repressió brutal" de les protestes. Les restriccions també afecten el ministre d'Informació, Issa Zarepour, pel tancament d'internet. Aquests noms s'afegeixen a la llista negra per violacions de drets humans al país, que ja inclou 97 individus i vuit entitats. Aquestes sancions evidencien la implicació internacional davant les protestes a l'Iran, però s'ha de veure si tindran un efecte real en la política del país.

El paquet de sancions s'ha aprovat després que el Parlament Europeu reclamés mesures contra el país i una investigació imparcial. Dins el paquet de sancions aprovat s'hi inclouen mesures com la prohibició de viatjar a la Unió Europea, la congelació d'actius o la prohibició d'exportar equipament a l'Iran que es pugui fer servir per reprimir la població o rastrejar les telecomunicacions. A més els individus i les entitats sancionades no podran rebre fons des del bloc comunitari. L'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha parlat després de la reunió dels ministres d'exteriors europeus i ha assegurat que entre els 27 hi ha "molta preocupació" per la situació a l'Iran, on més d'un centenar de persones han mort per la repressió de les protestes.

"No canviarem demà la vida dels iranians, però forma part d'un procés polític. Així és com la Unió Europea comença a manifestar el seu desacord i reprovació per les circumstàncies que hem vist a l'Iran", ha afirmat Borrell després de la reunió. També ha afegit que l'ampliació de la llista negra per violacions de drets humans a l'Iran és un "missatge clar" cap al règim iranià. La Unió Europea no és la primera a aprovar sancions dirigides a la Policia de la Moral. El passat divendres 23 de setembre els Estats Units també van aprovar un paquet de sancions.

Les protestes han deixat ja 100 morts

Les protestes a l'Iran es van iniciar fa gairebé un mes després de l'assassinat de Masha Amini per part de la temuda Policia de la Moral. La jove de només 22 anys va morir en dependències policials després de ser detinguda per portar el hijab mal posat. Aquests fets han derivat en una sèrie de protestes que ja han deixat més d'un centenar de morts, i que sembla que de moment segueixen agafant força. Els carrers de la capital del país, Teheran, s'han omplert de joves que han decidit sortir a protestar contra un règim que ha respost amb violència, deixant més d'un centenar de morts i centenars de detinguts.

Per a més inri, el passat diumenge la presó més gran de Teheran es va incendiar i sembla que dins les instal·lacions carceràries es va iniciar un motí. La presó d'Evin és famosa per ser el centre penitenciari on el règim empresona els seus oponents polítics, i en el darrer mes s'hii han empresonat una gran part dels protestants detinguts. Els incidents viscuts al recinte d'Evin han acabat amb 8 presos morts i desenes de ferits. En diferents vídeos es pot veure com va crema una part del recinte i es van sentir trets durant més d'una hora.