La Unió Europa es planteja prohibir l'entrada dels turistes procedents de Rússia com a represàlia contra el Kremlin per la guerra a Ucraïna, iniciada ja fa gairebé 6 mesos. Així ho ha confirmat aquest dijous la portaveu de la Comissió Europea responsable d'Afers Interns, Anitta Hipper, que ha assegurat que s'estan mantenint converses entre els 27 estats membres de la UE. Hipper ha advertit que "és primordial garantir una acció coordinada", tenint en compte la lliure circulació que tenen per tot el bloc els estrangers que obtenen un visat a qualsevol estat membre. A l'inici del conflicte, el bloc europeu va suspendre parcialment els visitants russos, però només aquells vinculats amb el Kremlin, per tant, no afectava a tota la ciutadania del país.

Finlàndia i Estònia són els primers que han fet una passa endavant i pressionen els socis europeus per tancar totalment les fronteres amb Rússia, tal com va demanar aquest dilluns el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una entrevista al The Washington Post. El mandatari d'Ucraïna va assegurar que els russos "haurien de viure en el seu propi món fins que no canviïn de filosofia", així doncs, considera que aquesta mesura de la UE suposaria una "sanció important" per plantar cara al règim de Vladímir Putin. 

Pressió de Finlàndia i Estònia

La primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, aposta fermament per prohibir l'entrada dels russos a la UE. Aquest dilluns en una entrevista a la televisió pública finlandesa, Marin assegurava que aquesta mesura es tractaria "amb més força" a les pròximes reunions del Consell Europeu, en les quals estan els caps d'estat i de govern de la UE. "No està bé que Rússia estigui fent una guerra brutal i agressiva a Europa i, mentrestant, els russos puguin viure una vida normal, viatjar a Europa, ser turistes", indicava la líder finlandesa. 

Per la seva banda, la primera ministra d'Estònia, Kaja Kalas, defensava que "és hora d'acabar amb el turisme des de Rússia". A través d'un missatge escrit a les seves xarxes socials, Kalas assegurava que visitar Europa "és un privilegi, no un dret humà". A més, reclama als seus socis del bloc europeu que països fronterers com el seu estan assumint la "càrrega" de ser "punts d'accés únics" a la UE des de Rússia, ja que l'espai aeri està tancat. 

Posició neutral de la Comissió Europea

Malgrat les pressions de diferents països, la Comissió Europea no ha volgut posicionar-se aquest dijous sobre la prohibició total d'entrada als turistes russos, una qüestió que està en mans dels estats membre, que tenen la competència al respecte. Ara bé, l'executiu comunitari defensa una decisió "coordinada" per garantir la unitat i efectivitat d'una mesura com aquesta. La portaveu responsable d'Afers Interns ha remarcat, però, que "molts funcionaris dels consultats" europeus han estat "expulsats" de Rússia i, per tant, els russos ja ho tenen més difícil que abans per sol·licitar visats.