La Unió Europea ha deixat aquest dimecres de reconèixer el líder opositor Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela, després d'expirar el mandat de l'Assemblea Nacional aquest dimarts, encara que ha assenyalat la seva intenció de treballar amb ell i altres dirigents veneçolans per aconseguir una sortida pacífica a la crisi política.

En un comunicat l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, ha assegurat que la UE mantindrà el seu contactes "amb tots els actors polítics i de la societat civil per tornar la democràcia a Veneçuela, inclòs en particular Juan Guaidó i altres representants de l'Assemblea Nacional sortint".

Josep Norrell PSOE @JosepBorrellF

L'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell / Twitter Josep Borrell

Encara que reconeix que l'Assemblea Nacional elegida el 2015 és l'última expressió lliure dels veneçolans en un procés electoral, la UE evita donar suport a l'extensió del mandat de Guaidó com a president de la Cambra i per tant com a president encarregat.

Al desembre els Vint-i-set van decidir no reconèixer el resultat de les eleccions legislatives a Veneçuela, en considerar que no van complir els estàndards internacionals "mínims" i es van donar un mes de termini per definir la seva relació amb l'Assemblea Nacional.

En aquest sentit, Borrell lamenta "profundament" que l'Assemblea Nacional hagi assumit el seu mandat aquest dimarts després d'uns comicis que no van ser democràtics. Així mateix, ha reiterat la seva aposta per un diàleg nacional inclusiu que permeti una sortida política a la crisi a Veneçuela que passa per la celebració d'eleccions locals, legislatives i presidencials.

"La UE crida a les autoritats veneçolanes i els seus líders a prioritzar els interessos del poble veneçolà i unir-se per començar una transició liderada per veneçolans que pugui permetre una sortida pacífica, inclusiva i sostenible a la crisi", ha afegit la declaració de l'Alt Representant, que ha reiterat que la UE està llesta per donar suport a aquest procés.

Assemblees paral·leles

Aquest dimarts, en actes paral·lels el 'chavisme' i l'oposició que encapçala Juan Guaidó van donar inici a les seves respectives assemblees, amb cadascuna de les dues parts reivindicant-se com a representants legítimes de Veneçuela i apel·lant a una comunitat internacional que està igualment dividida sobre la situació política del país.

Guaidó, que el gener de 2019 es va autoproclamar 'president encarregat' del país fent valer precisament la seva legitimitat davant el president, Nicolás Maduro, ha llançat una nova crida a la "unitat" per encarar el que considera un últim intent per posar fi a la "usurpació" que representaria l'actual Govern.