El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha cancel·lat a última hora la reunió amb el seu homòleg grec, Kyriakos Mitsotakis, que s'havia de celebrar aquest dimarts a Londres. La decisió l'ha pres després de conèixer que el dirigent grec ha reclamat que els frisos del Partenó d'Atenes i altres escultures gregues que es troben al Museu Britànic tornin al seu país d'origen. "Expresso la meva consternació pel fet que el primer ministre britànic ha cancel·lat la nostra reunió prevista per al dimarts tot just unes hores abans", declarava anit Kyriakos Mitsotakis, després de conèixer que Sunak, l'havia deixat plantat. Un portaveu de Mitsotakis ha traslladat a la televisió britànica BBC la decepció per l'anul·lació "en l'últim minut" d'aquesta trobada. En aquest sentit, han apuntat que "Grècia i el Regne Unit tenen una història molt profunda d'amistat i cooperació. El govern grec està enormement sorprès per aquesta decisió".

Croada per les escultures del Partenó

Segons ha apuntat el diari grec Kathimerini, el motiu pel qual Sunak ha cancel·lat aquesta trobada ha estat perquè està preocupat per les declaracions del primer ministre grec sobre les escultures del Partenó. Tanmateix, el primer ministre britànic ha afirmat que Londres continuarà promovent les posicions que ha defensat fins ara, encara que "en essència, la negociació és amb el Museu Britànic".

La tensió diplomàtica entre Grècia i Londres arriba després que aquest diumenge Mitsotakis afirmés en una entrevista a la BBC que creu que el Regne Unit ha de retornar els relleus: "les escultures pertanyen a Grècia; en essència, van ser robades". Amb tot, afegia que "no es tracta d'un tema de propietat, sinó de reunificació". Mitsotakis va comparar el fet que les obres estiguin separades amb la Mona Lisa, "si jo li digués que talléssim a la Mona Lisa en dues parts i que una meitat estigués al Louvre i l'altra en el Museu Britànic, podrien els visitants apreciar la bellesa del quadre? Volem que les escultures tornin a Grècia perquè els visitants puguin admirar l'obra completa", va afirmar. En aquest sentit, va afirmar que "llueixen millor a l'Acròpoli i al Museu de l'Acròpoli d'Atenes, que va ser creat amb aquest propòsit". Els Marbres d'Elgin, com es coneixen a Anglaterra, que inclouen aproximadament la meitat del fris de 160 metres que adornava el Partenó, es troben al Museu Britànic des que van ser robats pel diplomàtic britànic Lord Elgin a principis del segle XIX.

Amb tot, Mitsotakis ha declarat que les posicions gregues sobre aquest assumpte són ben conegudes, i que li hauria agradat "tenir l'oportunitat de discutir-ho també amb el meu homòleg britànic, juntament amb els principals desafiaments del moment internacional". Per la seva banda, fonts del Partit Conservador han ressaltat que era "impossible" celebrar aquesta trobada després de les paraules de Mitsotakis. "La nostra postura és clara: els Marbres d'Elgin formen part de la col·lecció permanent del Museu Britànic i allà pertanyen. És imprudent que qualsevol polític insinuï que es pot negociar sobre aquest tema", ha afegit. Mitsotakis s'ha reunit amb el líder de l'oposició laborista, Keir Starmer.

Negociació amb el Museu Britànic

El primer ministre grec va afirmar a la BBC que segueixen pressionant el Regne Unit per arribar a un acord "que asseguri una col·laboració entre Grècia i el Museu Britànic", malgrat que també va reconèixer, "no hem avançat tant en les negociacions com ens agradaria". Mitsotakis reconeix que està negociant amb el Museu Britànic, però no amb el Regne Unit, malgrat que la Unesco hagi reconegut que és una qüestió intergovernamental i la solució hauria de ser entre els governs. Les especulacions sobre un nou acord sobre els marbres han crescut recentment, després que el president del Museu Britànic, George Osborne, indiqués en un discurs que s'estaven "explorant vies" per poder mostrar els històrics vestigis a Grècia.