Els líders de la UE han acordat iniciar negociacions amb Bòsnia i Hercegovina per unir-se al bloc, al mateix temps que han emfatitzat que el país balcànic hauria d'emprendre més reformes abans que poguessin començar les converses. "Felicitats! El teu lloc és a la nostra família europea. La decisió d'avui és un pas clau en el camí de la UE", ha escrit el president del Consell Europeu, Charles Michel, a Twitter, mentre altres líders europeus es reunien en una cimera a Brussel·les. 

La decisió és àmpliament vista com un pas històric per a Bòsnia, que genera esperances que el país pugui superar la inestabilitat, marcada per rivalitats ètniques i amenaces de secessió, gairebé tres dècades després d'una guerra devastadora. Bòsnia ha estat candidata oficial a ser membre de la UE des del 2022, però necessitava implementar una sèrie de reformes abans d'aconseguir llum verda per passar a la següent etapa.  "Ara és necessari continuar la feina perquè Bòsnia i Hercegovina avanci de manera constant, com vol el seu poble", ha destacat Michel a Twitter. Brussel·les va dir la setmana passada que el país havia completat alguns dels passos necessaris, però que encara queden pendents reformes judicials i electorals. 

Optimisme per a Bòsnia

Elvira Habota, responsable bosniana per a la integració europea, ha dit que la decisió de dijous "brinda una onada d'optimisme per als ciutadans, les institucions, les autoritats i tota la societat bosniana".

La guerra de Rússia contra Ucraïna ha revitalitzat l'impuls de la UE per ampliar-se a Europa oriental i central, i els seus estats membres actuals van acordar al desembre iniciar converses per unir-se amb Ucraïna i Moldàvia. L'inici de negociacions només col·loca Bòsnia al començament d'un llarg procés de noves reformes que generalment duren molts anys abans que un país finalment s'uneixi a la UE.

Els veïns regionals de Bòsnia, Macedònia del Nord, Montenegro, Sèrbia i Albània ja estan al capdavant en els seus esforços per unir-se, però tots segueixen lluny de ser-ho. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha destacat que Bòsnia ara estava "totalment alineada" amb la política exterior i de seguretat de la UE, estava millorant la seva gestió dels fluxos migratoris i adoptant lleis per combatre tant el blanqueig de diners com el finançament del terrorisme.

Al mateix temps que donaven el vistiplau a Bòsnia, els líders de la UE han instat Brussel·les a avançar “ràpidament” amb el següent pas d'iniciar converses amb Ucraïna i Moldàvia.