La guerra d’Ucraïna i Rússia esquitxa Alina Kabaeva, suposada amant de Vladímir Putin. Kabaeva és una de les més de 2.500 figures de Rússia que han estat sancionades per Kíiv, una mesura que ha estat anunciada aquest dijous. En el llistat també hi figuren les filles del president rus, Katerina Tijonova i Maria Putina. Els sancionats per Ucraïna inclouen també polítics i empresaris, entre altres figures públiques, segons informa l’agència Europa Press.

Les sancions es van establir a través de dos decrets que van publicar-se aquest dimecres i recollits dijous per l’agència de notícies Interfax. En concret, la llista inclou sancions a 2.507 persones físiques i 1.374 personalitats jurídiques tant russes com estrangeres, que hagin col·laborat amb Rússia, des del sector de l’esport, la política fins a la música.

Altres figures destacades que Ucraïna ha sancionat

A banda de la suposada amant de Putin i les seves filles, a la llista hi apareixen algunes personalitats destacades com és ara el patriarca Kirill, màxim representant de l’Església Ortodoxa a Rússia; la portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, Maria Zajarova; el subcap de l’administració militar civil de Jerson, Kirill Stremousov, així com Yevgeni Prigozhin, un oligarca rus conegut com ‘el cuiner de Putin’ per la seva proximitat al president rus i vinculat amb les granges de ‘trolls’ russes.

El govern ucraïnès també ha sancionat la dona i filla del portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, al dirigent ucraïnès prorús Viktor Medvedchuk, o a diversos multimilionaris, entre els que hi figura l’empresari Roman Abramovich.

Les altres sancions a Rússia

D’ençà de l’inici de la guerra d’Ucraïna han estat diversos els països que han aplicat sancions a Rússia. Aquest és el cas de la Unió Europea. Des del reconeixement per part de Rússia, el 21 de febrer de 2022, de les zones no controlades pel govern de les províncies ucraïneses de Donetsk i Lugansk i la invasió no provocada i injustificada d’Ucraïna, el 24 de febrer de 2022, la UE ha imposat un conjunt de noves sancions contra Rússia.

Aquestes sancions es van afegir a les mesures ja existents imposades a Rússia des del 2014 arran de l’annexió de Crimea i l’incompliment dels Acords de Minsk. Les sancions inclouen mesures restrictives selectives (sancions individuals), sancions econòmiques i mesures diplomàtiques. Les sancions econòmiques persegueixen provocar greus conseqüències a Rússia pels seus actes i frustrar amb eficàcia les seves capacitats de continuar l’agressió.

Les sancions individuals van dirigides a les persones responsables de donar suport, finançar o portar a terme accions que afecten la integritat territorial, la sobirania i la independència d’Ucraïna o que es beneficien d’aquestes accions.

En total, tenint en compte les sancions individuals imposades anteriorment després de l’annexió de Crimea el 2014, la UE ha sancionat a 108 entitats i 1.206  persones.