Ucraïna fa 117 dies que està en guerra amb Rússia, però el parlament ucraïnès no deixa de funcionar. Fa uns dies es van aprovar canvis de cara el pròxim curs escolar. Ara, s'han aprovat dues lleis que imposaran severes restriccions als llibres i la música russos, ja que Kíiv busca trencar llaços culturals que queden entre els dos països, després de la invasió russa. Així doncs, una llei prohibirà la impressió dels llibres per part de ciutadans russos, a menys que renunciïn al seu passaport rus i adquireixin la ciutadania ucraïnesa. La prohibició només s'aplicarà als que tinguin ciutadania russa després de col·lapsar la Unió Soviètica, l'any 1991. També prohibirà la importació comercial de llibres impresos a Rússia, Bielorússia i territori ucraïnès ocupat, i es necessitarà un permís especial per a la importació de llibres en rus des de qualsevol altre país. 

Una altra llei prohibirà la reproducció de música per part dels ciutadans russos posteriors al 1991 als mitjans de comunicació i al transport públic i també augmentarà les quotes de contingut de parla i música en idioma ucraïnès en ràdio i televisió. Les lleis han de ser firmades pel president Volodímir Zelenski perquè entrin en vigor, però no hi ha indicis que ell es faci enrere. Les dues lleis han rebut un suport de tota la cambra aquest diumenge, fins i tot de legisladors que han estat vistos sempre com pro-Kremlin, destaca l'agència de notícies Reuters. 

"Dissenyades per ajudar els autors ucraïnesos"

El ministre de cultura d'Ucraïna, Oleksandr Tkaixenko, va dir que estava "content de donar la benvinguda" a les noves restriccions. "Les lleis estan dissenyades per ajudar els autors ucraïnesos a compartir contingut de qualitat amb l'audiència més àmplia possible, que després de la invasió russa no accepta cap producte creatiu rus físicament", ha dit, citat pel lloc web del gabinet ucraïnès. Les noves regles són el darrer capítol al llarg camí d'Ucraïna per desfer-se del llegat de centenars d'anys de govern de Moscou.

Ucraïna diu que aquest procés, anteriorment anomenat "descomunització" però ara més sovint anomenat "desrussificació", és necessari per desfer segles de polítiques destinades a aixafar la identitat ucraïnesa.

Què diu Moscou?

Com no podria ser d'una altra manera, però, Moscou no hi està d'acord i diu que les polítiques de Kíiv per consolidar l'idioma ucraïnès a la vida quotidiana oprimeixen la gran quantitat de parlants de rus d'Ucraïna, els drets dels quals diu defensar en allò que anomena la seva "operació militar especial".

Aquest procés va cobrar impuls després de la invasió de Crimea per part de Rússia el 2014 i el suport als representants separatistes al Donbass d'Ucraïna, però va adquirir noves dimensions després de l'inici de la invasió a gran escala el 24 de febrer.

 

Imatge principal: llibres russos / Unsplash