Reconèixer la independència de les repúbliques de Donetsk i Lugansk ha servit al president rus, Vladímir Putin, com a bitllet per traspassar les fronteres ucraïneses amb una excusa que no és la invasió, sinó el suport als nous territori indecents que ha reconegut. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha acusat Rússia de violar la seva integritat territorial en desplegar les seves tropes en un territori que Ucraïna reconeix com a seu. "Ucraïna qualifica de manera inequívoca les últimes accions de Rússia com una violació de la sobirania i la integritat territorial del seu Estat. Tota la responsabilitat per les conseqüències d'aquesta decisió recauen en els dirigents de Rússia", ha assegurat Zelenski en un missatge televisiu. 

El president ucraïnès també ha subratllat que "les declaracions i accions de Rússia" no aconseguiran modificar les fronteres internacionalment reconegudes del seu país. Zelenski ha assenyalat que la decisió de Putin pot significar la renúncia unilateral de Rússia als acords de pau de Minsk i a les decisions adoptades amb Alemanya i França en el format de Normandia. "Això soscava els esforços de pau i destrueix els actuals formats de negociació", ha assenyalat. 

El febrer de 2015 els Acords de Minsk, signats amb mediació francesa i alemanya, van posar fi a la guerra a gran escala al Donbàs i van establir un alto el foc entre l'Exèrcit ucraïnès i les milícies prorusses que ha estat violat en repetides ocasions.

Sancions internacionals 

Els moviments de tropes russes en les regions de Donetsk i Lugansk per, segons al·leguen els russos, "garantir la pau" ha disparat les alarmes de la comunitat internacional, que es prepara per anunciar aquest dimarts noves sancions contra Rússia. Segons la comunitat internacional, la decisió de Putin suposa enterrar els acords de Minsk per a un arranjament pacífic a la regió del Donbàs, a més d'un atemptat contra la integritat territorial d'un estat i una modificació forçada de les fronteres actuals a Europa.

Mentre es discuteixen possibles sancions la situació sobre el terreny empitjora, Segons informa Efe, els observadors de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) han informat fins aquest dilluns de més de 3.000 violacions de l'alto el foc a l'Est d'Ucraïna, on hi ha la línia de contacte entre les tropes governamentals i les milícies separatistes prorusses. Aquestes xifres són molt superiors a la mitjana d'incidents registrats en els darrers set dies. Des que van començar el 2014, els combats a la zona han provocat més de 14.000 morts.