El president turc Recep Tayyip Erdogan continua amb la seva particular "neteja" del país, segons les seves pròpies paraules. Avui, la justícia de Turquia ha ordenat l'arrest de 42 persones, entre elles diversos periodistes, que "pertanyen a la branca de mitjans de comunicació" de l'imperi econòmic vinculat a la confraria de Fethullah Gülen, el predicador exiliat a qui el govern d'Erdogan acusa de ser el cervell del cop militar fallit del 15 de juliol.

Tot plegat, després que aquest diumenge una marea de banderes vermelles cobrís la cèntrica plaça de Taksim a Istanbul, amb desenes de milers de persones condemnant l'intent de cop d'estat però també pronunciant-se contra la deriva nacionalista o islamista que està prenent el govern d'Erdogan. De fet, la marxa va ser convocada pel partit socialdemòcrata CHP, el més gran de l'oposició turca.

Entre les persones afectades per l'ordre de detenció, hi ha la periodista Nazli Ilicak, exdiputada i coneguda columnista, segons informa el diari Cumhuriyet. Ara bé, en no trobar-se a casa, encara no ha estat detinguda. Ilicak va ser acomiadada del diari progovernamental Sabah el 2013 per criticar el govern turc i haver exigit la dimissió de tres ministres els fills dels quals estaven implicats en un escàndol de corrupció.

Encara no s'ha especificat quants periodistes s'han detingut i quants exerceixen altres ocupacions en l'estructura de mitjans considerats portaveus de la confraria. En l'últim any, les autoritats turques han intervingut diversos diaris i emissores de televisió gülenistas, on van imposar el seus propis administradors i van acomiadar part de la plantilla, bàsicament, per canviar l'orientació política del mitjà.

Així, diaris com Zaman, Bugün o Millet, ferms aliats del govern islamista fins el 2013 i adversaris des de llavors, ja no estan en mans de simpatitzants de Gülen, però els seus antics responsables han fundat nous diaris, com Özgür Düsunce, on ha treballat Ilicak fins ara.