Donald Trump s'ha autoadjudicat en una piulada a Twitter la victòria electoral als estats de Pennsilvània, Geòrgia, Carolina del Nord i Michigan, malgrat que en alguns encara no hi ha dades definitives, o que per exemple diversos mitjans atorguen a Biden la victòria a Michigan.

L'actual president nord-americà i candidat republicà a la reelecció ha subratllat que en cadascun d'aquests quatre estats hi té un "gran lideratge". Trump reacciona d'aquesta manera després del discurs de Joe Biden que no s'ha proclamat guanyador, però ha ha indicat que ha guanyat en prou estats com per estar en disposició d'aconseguir la victòria final.

Diversos mitjans donen a Biden la victòria a Michigan, amb la qual cosa sumaria ja 264 vots electorals, només sis per sota dels 270 necessaris per arribar a la Casa Blanca. Amb Michigan el demòcrata només necessita sumar Nevada, on lidera, per aconseguir la presidència, sempre en cas que mantingui Arizona, que AP ja li ha atorgat.

Recompte a Wisconsin

El recompte, però, està marcat per les demandes de l'equip del president, Donald Trump, per revisar-lo als tribunals. L'equip del republicà ha avisat que demanarà un nou recompte "immediatament" a Wisconsin mentre que ja ha demanat formalment aturar-lo a Michigan i Pennsilvània.

Els aranzels de Trump i les empreses catalanes

L'increment dels aranzels aplicat pel govern de Donald Trump a productes agroalimentaris europeus ha suposat un impacte econòmic negatiu d'uns 50 milions d'euros en les exportacions d'empreses catalanes als Estats Units, des de de la seva entrada en vigor l'octubre del 2019 i fins aquest agost, segons dades de Prodeca.

La carn, l'oli d'oliva i els vins són els productes que s'han vist més afectats. Les empreses agroalimentàries adverteixen que si Trump revalida la presidència puguin replantejar-se d'exportar als EUA ja que el republicà podria incrementar encara més els aranzels i ampliar-los a productes com ara el cava. Preveuen que aquesta política aranzelària seguirà vigent durant un temps, encara que Biden acabi accedint a la presidència.

Des de la Promotora d'Exportacions Catalanes (Prodeca), empresa pública que depèn del Departament d'Agricultura, estimen que l'increment dels aranzels del 25% que els Estats Units van començar a aplicar l'octubre del 2019 a determinats productes agroalimentaris d'alguns països europeus s'ha traduït en una caiguda de vendes per valor d'uns 38 milions d'euros, als quals cal sumar l'impacte de 13 milions d'euros que ha comportat l'aplicació d'aquests nous aranzels.