Donald Trump, expresident dels Estats Units (EUA) i candidat republicà per tornar a la Casa Blanca, torna a indignar dins i fora del seu país amb unes declaracions incendiàries. En aquest cas, en relació amb una de les seves croades que arrossega d'ençà que presidia el país: la lluita contra l'OTAN. L'administració Trump va deixar de banda l'OTAN i la donava per morta i inútil, podia semblar que tenien raó, però la invasió russa a Ucraïna han revifat aquesta institució. Tanmateix, Trump no s'hi ha reconciliat i ha afirmat que ell "animaria" Rússia a atacar qualsevol dels aliats dels Estats Units a l'aliança militar amb deutes pendents.

El missatge de Trump respecte de l'OTAN sempre ha girat al voltant de considerar-la inútil i una càrrega econòmica per als EUA, en aquesta línia ha etzibat que alguns països no paguen el 2% del PIB que exigeix la pertinença a l'aliança. És sobre aquests països que Trump espera que Rússia faci "el que consideri". Aquestes declaracions han aixecat polseguera dins i fora del territori estatunidenc. Per una banda, la Casa Blanca ha descrit els comentaris com a "espantosos i trastocats" en un comunicat. El president Joe Biden "ha restablit les nostres aliances i ens ha fet més forts al món, perquè sap que la primera responsabilitat de tot comandant en cap és mantenir segur el poble nord-americà", ha sostingut el portaveu de la Casa Blanca, Andrew Bates. 

Sense anomenar Trump, Bates ha afegit que és "atroç i trastocat fomentar la invasió dels nostres aliats més propers per part de règims assassins". Ha afegit que aquestes accions "posen en perill la seguretat nacional nord-americana, l'estabilitat global i la nostra economia interna".

La resposta des d'Europa 

Des de la Unió Europa (UE) els comentaris del republicà han despertat les alarmes. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha acusat Trump de "servir els interessos" del president rus, Vladímir Putin. Segons Michel, les paraules de l'expresident nord-americà "tornen a emfatitzar la necessitat que la Unió Europea desenvolupi urgentment la seva autonomia estratègica i inverteixi en la defensa", a més de traçar un pla per "mantenir forta" l'OTAN. "L'Aliança Transatlàntica ha apuntalat la seguretat i la prosperitat de nord-americans, canadencs i europeus durant 75 anys", ha sentenciat el president del Consell Europeu. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!