El president nord-americà, Donald Trump, ha advertit al líder suprem de l'Iran, Alí Khamenei, que "sigui molt acurat" amb les "paraules" després de les crítiques vessades contra els Estats Units en un poc habitual discurs públic a Teheran.

"L'anomenat 'Líder Suprem' de l'Iran, qui no ha estat tan Suprem últimament, ha dit algunes coses desagradables dels EUA i Europa", va dir Trump en el seu compte de Twitter.

"La seva economia està en crisi, i la seva gent està patint. Hauria de ser molt acurat amb les seves paraules", va subratllar.

Trump, que es troba en Florida per participar en un esdeveniment de recaptació de fons i passar el cap de setmana, responia així les declaracions de Khamenei, qui va anomenar aquest divendres a "la unitat i cooperació" dels països islàmics davant els Estats Units i al poble iranià a no rendir-se ni confiar en Europa.

El líder suprem iranià va pronunciar davant de desenes de milers de persones l'important sermó de la pregària de divendres a Teheran, per primera vegada en vuit anys i coincidint amb un moment d'escalada de la tensió amb els EUA i Europa.

"No tenir por de l'enemic"

"El camí per salvar-se és no tenir por de l'enemic", va asseverar Khamenei, qui va denunciar que els EUA han tractat de "crear discòrdies" i "controlar els països de la regió i les seves riqueses".

"El càstig més important (per als EUA) serà la seva sortida de la regió", va postil·lar Khamenei al·ludint a les tropes nord-americanes i a l'objectiu declarat per l'Iran després de l'assassinat del poderós general Qasem Soleimaní el passat 3 de gener.

L'assassinat de Soleimaní en un bombardeig nord-americà a Bagdad va provocar una greu crisi entre Teheran i Washington i va portar a la Guàrdia Revolucionària iranià a atacar amb míssils dies després una base militar a l'Iraq amb presència de tropes nord-americanes.

Aquest atac, a què Washington va decidir respondre amb sancions, però no amb accions militars, va ser "un cop dur contra els EUA" que va trencar "el seu prestigi i la seva arrogància", segons Khamenei.

"Moltes trampes"

"Les seves negociacions tenen moltes trampes i reflecteixen la seva mala voluntat (...) no hi podem confiar", va dir el líder en al·lusió a França, el Regne Unit i Alemanya, que han recorregut al mecanisme de reparació de diferències de l'acord nuclear amb l'Iran.

Jameneí va posar èmfasi que "l'únic camí del poble és la força" perquè a qualsevol negociació s'ha d'arribar des d'una posició forta i no feble.

El pacte nuclear està en dubte des que els EUA l'abandonessin el maig de 2018 i tornessin a imposar a l'Iran sancions, que la resta dels signants (Rússia, Xina, França, el Regne Unit i Alemanya) no han aconseguit contrarestar.

En resposta, Teheran ha reduït gradualment els seus compromisos fins que el passat 5 de gener va anunciar que deixava de complir a la pràctica les limitacions imposades al seu programa atòmic, inclosos els nivells d'enriquiment d'urani.