La Fiscalia del Tribunal Penal Internacional participarà en la investigació impulsada a Europa sobre els possibles crims de guerra comesos en la invasió russa d'Ucraïna, segons ha anunciat Eurojust, l'agència de la UE encarregada del reforç de la cooperació judicial entre els estats membre. Des del març, Eurojust ofereix suport a la investigació conjunta creada per Polònia, Lituània i Ucraïna i que ja tenia el suport del Tribunal Penal Internacional per documentar els crims comesos a aquest últim. Ara, la fiscalia del tribunal en serà un participant més després de l'acord signat amb les fiscalies d'aquests tres països.

Per Eurojust, aquest acord "envia un missatge clar que es faran tots els esforços per recopilar proves de manera efectiva dels crims internacionals comesos a Ucraïna i portar els responsables a la justícia". L'anunci de l'agència de la UE arriba el mateix dia que la Comissió Europea ha demanat reforçar el seu mandat perquè pugui recopilar i preservar proves de crims de guerra. Avui la Comissió ha proposat de modificar el Reglament Eurojust per donar a aquesta agència la possibilitat jurídica de recopilar, preservar i intercanviar proves sobre crims de guerra.

El conflicte actual dificulta que les proves es puguin custodiar i preservar de manera segura a Ucraïna. Per tal que la rendició de comptes pels delictes comesos a Ucraïna sigui efectiva, és fonamental garantir l’emmagatzematge de les proves fora d’Ucraïna així com donar suport a les investigacions i enjudiciaments que duen a terme diverses autoritats judicials europees i internacionals. Des del mes de març, Eurojust ha estat ajudant un equip conjunt d’investigació de la UE que estudia els possibles crims de guerra perpetrats a Ucraïna. Per bé que Eurojust compta amb experiència pràctica en matèria de crims internacionals, el reglament vigent no havia previst una situació d’aquesta envergadura ni delictes d’aquesta magnitud, cosa que fa necessari actualitzar la base jurídica d’Eurojust.

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, ha declarat: "La lluita d’Ucraïna és la nostra lluita. Hem de treballar plegats per assegurar-nos que els criminals de guerra responen davant de la justícia. Cal que reforcem Eurojust per garantir que disposa de les eines necessàries per enfrontar-se a la magnitud de les atrocitats esdevingudes a Ucraïna. Europa està decidida i farem el que puguem per ajudar". El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha declarat: "Des que va començar la invasió russa, el món ha estat testimoni d’atrocitats comeses a Butxa, Kramatorsk i altres ciutats ucraïneses. Els responsables dels crims de guerra a Ucraïna n’han de retre comptes. Amb aquest objectiu hem de vetllar perquè les proves es preservin, s’analitzin i s’intercanviïn amb les autoritats nacionals i internacionals, inclòs el Tribunal Penal Internacional, de manera segura. Avui proposem de facultar Eurojust per exercir aquestes funcions. No es tolerarà la impunitat".