Queden poques tribus al món que es puguin considerar aïllades, és a dir, amb poc o cap contacte amb el món exterior. Els shompen entren en aquesta categoria, ja que malgrat estar relativament en contacte amb la resta del món no han estat assimilats per la modernitat, segueixen vivint com segles i són caçadors-recol·lectors a l'interior de l'illa Gran Nicobar. Tanmateix, aquesta descripció pot ser que aviat hagi d'estar escrita en passat, ja que els plans que té l'Índia per aquest territori pot abocar la tribu a la seva desaparició, segons denuncien a The Guardian diversos experts. En una carta oberta, 39 estudiosos de 13 països han advertit: "Si el projecte tira endavant, encara que sigui de forma limitada, creiem que serà una condemna a mort per als shompen, equival al crim internacional de genocidi".

Els plans de l'Índia per aquest territori verge i la llar d'aquesta tribu són un port, un aeroport i una base militar. El projecte està dotat de 9.000 milions de dòlars i pretén transformar radicalment aquesta illa del pacífic. Per posar en perspectiva, es vol construir el que s'ha anomenat el "Hong Kong de l'Índia", un sobrenom que serveix per il·lustrar quins són els plans per aquest territori natural. 

La desaparició dels shompen

El macroprojecte de l'Índia pretén arrasar la selva que cobreix aquesta illa i amb ella arrasar el mode de vida d'aquesta tribu. Els experts subratllen que els shompen depenen de la selva per a la seva existència i tenen poc contacte amb el món exterior. Aïllats durant tant de temps, els acadèmics creuen que podrien morir de malaltia si entren en contacte amb persones de fora. Hi ha poca menció en els plans del govern del que passarà amb els shompen i els nicobaresos, que també viuen a l'illa, a part d'afirmar que els indígenes poden ser reubicats “si cal”, segons informa el diari britànic. Els nicobaresos estan menys aïllats que els shompen i es consideren menys vulnerables.

La crida que fan actualment aquesta trentena d'experts d'arreu del món no és l'única petició per aturar aquest macroprojecte. Fa un any, uns 70 antics funcionaris i ambaixadors indis va alertar al president que el projecte "destruiria pràcticament l'ecologia única d'aquesta illa i l'hàbitat dels grups tribals vulnerables".

El govern de Modi i el seu projecte ètnic per l'Índia

El primer ministre Modi és un polític d'extrema dreta que fa anys que lidera el país. Amb polítiques identitàries i mesures populistes, ha promogut al llarg dels anys un tipus d'identitat índia i ha perseguit les que considera dissidents, sigui per ètnia o religió. En aquest context no és d'estranyar que aquest mateix govern no presti massa atenció al futur d'aquestes tribus. Tanmateix, quina és la versió que donen per justificar aquest projecte faraònic en una illa verge? La més comuna: cal per a l'economia i la seguretat. El govern considera que el projecte és vital per a la seguretat i la defensa, donada la ubicació estratègica de l'illa a l'oceà Índic, contrarestar la presència creixent de la Xina a la regió. A més, es tracta d'una àrea comercial molt concorreguda pel transport marítim. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!