El president de Rússia, Vladímir Putin va anunciar aquest dimecres una "mobilització militar parcial" de la població per respondre a les derrotes consecutives que l'exèrcit rus acumula al front ucraïnès. La mobilització es dirigeix a uns grups de la població russa molt concrets: "Només els ciutadans de la reserva estaran subjectes a la trucada de la mobilització parcial". Des del Kremlin es calcula que aquesta mesura podria afectar uns 300.000 reservistes. A conseqüència d'aquest anunci, la tarda de dimecres es van organitzar protestes a diverses ciutats de Rússia. Els russos estan preocupats per quines conseqüències té aquesta mobilització i hi ha fins i tot, gent que està intentant fugint del país a la desesperada. Precisament, les tendències més buscades a Google per part dels usuaris en les darreres hores són: "com trencar-se un braç?", "com sortir de Rússia?", "quina diferència hi ha entre mobilització parcial i general?, o "quants fills es necessiten per no anar a l'exèrcit?". 

Gràfic Google Trends guerra rússia ucraïna
Gràfic Google Trends 

Les cerques sobre com sortir de Rússia es van multiplicar abans del discurs de Putin, tot i que, a les 18:00 hores es va arribar al pic de cerques, segons les dades de Google Trends, que és l'eina amb la qual Google analitza les tendències de cerca dels seus usuaris. Segons les dades del Ministeri de Defensa rus, la crida de reservistes suposaria menys d'un 1% del total de ciutadans que podrien mobilitzar. El ministre de Defensa rus, Serguei Shoigu, va especificar que la crida seria per als homes que tinguin "experiència militar prèvia". Concretament, els primers que s'incorporaran com a reservistes seran els sotsoficials de reserva de menys de 35 anys i oficials menors de 45 anys, segons ha informat Andréi Kartapólov, cap del comitè de Defensa de la Duma.

Bitllets d'avió per 9.000 euros

L'anunci de Putin ha generat pànic a Rússia. Només una estona més tard del seu discurs les aerolínies van registrar un gran augment de la demanda de vols per fugir de Rússia. D'aquesta manera, alguns bitllets es van esgotar i els que encara estan disponibles arriben a costar fins als 9.200 euros per una tarifa de classe econòmica, i només d'anada. Només vint-i-quatre hores abans del discurs del president rus, un vol Moscou-Armènia costava 150 euros, només una estona més tard el bitllet més econòmic per volar de la capital russa a Armènia ja costava 1.400 dòlars. Una de les sortides més freqüents és Istanbul i el preu dels vols per a una família de tres membres eren més de 3.000 dòlars. Tant la capital turca com Erevan són els únics llocs amb bitllet directe des de Rússia i que permeten volar sense visat. 

1.400 detinguts a les protestes

Almenys 1.386 persones van ser detingudes a Rússia aquest dimecres en les protestes convocades per un moviment pacifista contra la mobilització parcial de Putin. Segons ha informat aquest dijous l'organització independent OVD-info, que fa seguiments d'arrestos i ha estat declarada com "agent estranger" per les autoritats russes "1.386 persones van ser detingudes en almenys en 38 ciutats". L'organització de drets humans afirma que la policia va actuar amb violència contra els manifestants i entre els detinguts hi ha diversos periodistes. La Fiscalia de Moscou va assenyalar que castigarà amb fins a 15 anys de presó l'organització i participació en accions il·legals.  També se sancionarà administrativament o penalment la difusió de crides a participar en accions il·legals o a realitzar altres actes il·legals en les xarxes socials. Segons les últimes dades d'OVD-Info, a Moscou van ser detingudes 509 persones i a San Petersburg, la segona ciutat del país, almenys 541.