Centenars de tractors han entrat a primera hora d'aquest dilluns al centre de Brussel·les fent sonar les seves botzines, cremant pneumàtics i bales de palla. Això ha provocat la intervenció de la policia i dels bombers belgues, i és que l'objectiu dels pagesos és el de fer-se notar durant la reunió de ministres europeus d'Agricultura que se celebra aquest dilluns a la capital belga. Els pagesos ja van protagonitzar una mobilització similar el passat dia 1 de febrer durant una cimera de líders europeus. Protesten contra la caiguda dels seus ingressos, les regulacions mediambientals, la sobrecàrrega administrativa o els acords de lliure comerç com el que encara tenen pendent de concloure la Unió Europea i el Mercosur.

Segons la policia belga, els manifestants es desplacen en diverses columnes per autopistes i carreteres cap a la capital. La previsió és que entrin principalment per carrers de Mons, de Lovaina i Tervueren, per la qual cosa ha multiplicat els avisos per desaconsellar usar el cotxe i prioritzar el transport públic. L'objectiu de les organitzacions agrícoles convocants és bloquejar el districte europeu de Brussel·les per "ser presents a l'inici del Consell Europeu de Ministres d'Agricultura", ha afirmat el secretari general de la Federació de Joves Agricultors (FJA), Guillaume Van Binst.

Els organitzadors de la tractorada

La seva organització és una de les convocants, juntament amb la Federació Unida d'Agrupacions de Criadors i Agricultors (FUGEA) i la Federació Valona d'Agricultura (FWA), i se'ls han unit la Coordinació Europea Via Pagesa (ECVC), el Moviment d'Acció Pagesa (MAP) i Boerenforum.  "Europa ha de protegir millor la seva agricultura, especialment en el marc dels acords de lliure comerç", reclama la FJA en un comunicat. La Federació de Joves agricultors considera que la Unió Europea "també ha de tenir els mitjans per aconseguir les seves ambicions dotant la Política Agrícola Comuna (PAC) d'un pressupost adequat que permeti als agricultors obtenir ingressos pels nombrosos esforços que realitzen en favor del medi ambient".


Per part seva, Via Pagesa insta a "acabar amb els acords de lliure comerç i la competència deslleial, començant per la fi definitiva de les negociacions de l'acord UE-Mercosur". Aquest sindicat aposta per "regular els mercats i fer obligatòria la directiva sobre Pràctiques Comercials Deslleials". De fet, posen com a exemple la llei espanyola de la cadena alimentària, per garantir preus justos i estables que cobreixin els costos de producció i el treball dels agricultors, i estiguin protegits així de l'especulació".

Repartiment equitatiu de les ajudes

Les altres reivindicacions d'aquesta organització agrària és "garantir un pressupost suficient i un repartiment equitatiu de les ajudes de la PAC per facilitar una transició justa cap a l'agroecologia i les pràctiques sostenibles", "reduir la càrrega administrativa" i "frenar la desregulació dels OMG i les noves tècniques genòmiques".

"La Comissió Europea ha de canviar el seu enfocament i allunyar-se dels dogmes liberals si vol garantir un futur a les explotacions agrícoles i als agricultors que alimenten a la població europea, el número de la qual disminueix ràpidament", segons Via Pagesa. El sindicat també carrega contra l'Organització Mundial del Comerç, que celebra una conferència ministerial des d'avui fins dijous que ve a Abu Dhabi, per la seva "immensa responsabilitat en l'actual crisi social i mediambiental". "En un moment en què les mobilitzacions pageses es multipliquen en tota Europa, així com a l'Índia, Àfrica i Amèrica Llatina, és hora de posar fi a l'OMC i construir un nou marc comercial basat en la sobirania alimentària i la solidaritat internacional", advoca Via Pagesa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!