El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat la raó a Espanya i ha decidit excloure Kosovo de participar en l’Organisme de Reguladors Europeus de les Comunicacions Electròniques (ORECE). En una sentència publicada aquest dimarts, l’alt tribunal de la UE considera que la Comissió Europea -que l’any 2019 va permetre a Kosovo participar en els grups de treball de l’òrgan- no era “competent” per adoptar tal decisió, apuntant que la seva única funció sobre l’ORECE és la de “controlar el bon funcionament del reglament”. No obstant això, els magistrats del TJUE defensen que el seu posicionament és aliè al fet que Kosovo no hagi estat reconegut com un estat sobirà dins la Unió Europea.

L'inici de la polèmica es remunta al març de 2019, ja fa gairebé quatre anys, quan la Comissió Europea va autoritzar diversos països balcànics, entre els quals Kosovo, a participar en tasques de cooperació entre les autoritats nacionals de reglamentació i l’ORECE. Tres mesos després d’aquesta decisió, Espanya va presentar un recurs davant el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) perquè l'anul·lés. En l’argumentari, l’Estat defensava que l’executiu comunitari no disposava de competència per fixar normes de treball de forma unilateral i també subratllava que Kosovo no es podia considerar un “tercer país” amb capacitat per participar en òrgans com l’ORECE. Si bé el Tribunal General va desestimar inicialment el recurs espanyol, tant l’advocada general com el TJUE, l’Estat va elevar la qüestió presentant un recurs de cassació, han optat finalment per donar la raó a Espanya. Malgrat tot, i per “no posar en perill la participació de Kosovo a l’ORECE”, el TJUE ha decidit mantenir els efectes de la decisió de la Comissió fins que entrin en vigor unes noves normes de treball acordades entre l’ORECE i les autoritats nacionals de Kosovo. Pel tribunal, però, aquesta situació d’excepcionalitat s’hauria de resoldre en un termini màxim de sis mesos.

Una decisió que no suposa el reconeixement del Kosovo

El passat mes de juny, l'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja donava la raó a Espanya en aquest recurs per anul·lar la decisió de la Comissió Europea. Tot i que les conclusions de l'alemanya Juliane Kokott no eren vinculants, ja considerava que l'executiu europeu no tenia les facultats per prendre aquesta decisió. En primer terme, l'advocada general deixava clar que, tot i que Espanya va retreure a la Comissió que havia "vulnerat la competència dels Estats membre per decidir sobre el reconeixement del Kosovo com a Estat", la decisió que va prendre en el seu moment la Comissió "en cap cas suposa el reconeixement de Kosovo". Ara bé, sí que detectava problemes sobre les competències de Brussel·les per fixar les normes a la participació de l'agència reguladora del país, com ara ha confirmat el TJUE. "Seria incompatible amb la independència de l'ORECE que la Comissió tingués les competències normatives unilaterals sobre la seva tasca", considerava. En el recurs, Espanya argumentava que la decisió de l'executiu comunitari vulnerava el dret dels estats a decidir sobre el reconeixement de Kosovo. La lletrada, però, defensava que aquest punt que sigui rebutjat perquè considera que en cap cas la decisió de Brussel·les suposa un reconeixement al país.