El diari britànic The Economist, especialitzat en les relacions internacionals i la gran economia, ha fet una burla de principi a final de Josep Borrell.

L'epígraf de l'article ja és tota una declaració d'intencions: "T'ho van dir" i ho acompanya d'una caricatura de l'alt representant d'Exteriors a la UE totalment espantat, amb una escopeta mirant cap per avall agafada a la mà, i davant d'un enorme os que representa la Rússia de Vladimir Putin.

Els enormes ullals de l'os planten cara a Borrell que, abrigat i enmig de la neu, l'emmarquen en la seva darrera visita a aquest país on va sortir amb la cua entre les cames. Després de ser ridiculitzat pel govern Putin recordant que no interfereixi en l'afer Navalni quan ell, com a socialista espanyol, no promou ni defensa la llibertat dels presos polítics independentistes que té a Catalunya.

borrell os economistImatge de 'The Economist' que acompanya l'article d'aquest dissabte 13 de febrer / Font: 'The Economist'

L'escrit titlla "d'hipocresia europea" seguir tenint ni un minut més Josep Borrell com a representant d'Exteriors de la Unió Europea: "La hipocresia europea es va burlar quan va provocar el tractament dels polítics catalans per part de les autoritats espanyoles, sabent que Borrell és un ferm opositor a la independència de la regió. Borrell ni tan sols va insistir a visitar el senyor Navalny a la presó".

I culpa Borrell de tots els mals, és a dir, de l'escalada de crisi que es va començar a donar entre alguns països i Rússia: "Mentre era allà, es va filtrar la notícia que el govern rus havia expulsat diplomàtics d'Alemanya, Polònia i Suècia per assistir a les concentracions pro-Navalny. Els diplomàtics de l’est d’Europa poden ser més educats, però el missatge és el mateix.

Borrell, "humiliat"

El diari no dona la raó en cap moment a Rússia pel cas Navalni, empresonat per ser la ferma oposició de Putin, però sí admet que en el cos a cos a Moscou entre Borrell i el ministre rus d'Afers Exteriors, Sergey Lavrov, va guanyar aquest últim: "Tenien raó. Borrell va ser humiliat".

A més, analitza que "avançar cap a l'est d'Europa avui, és fàcil trobar sentiments similars" i estableix un paral·lelisme entre la censura i l'empresonament de Navalni i els independentistes catalans. The Economist és un exemple més de les crítiques que s'han multiplicat entre mitjans i polítics en els darrers dies per tenir Borrell en aquest càrrec europeu.

Borrell omet la polèmica

En el seu bloc personal de la UE, Borrell dedica un extens article on detalla tots els aspectes que va tractar amb Lavrov, menys un i el principal: els presos independentistes: "Vaig tornar a Brussel·les amb profundes preocupacions sobre les perspectives de desenvolupament de la societat russa i les decisions geoestratègiques de Rússia. La meva reunió amb el ministre Lavrov i els missatges enviats per les autoritats russes durant aquesta visita van confirmar que Europa i Rússia es distancien". 

El socialista català considera que és Europa qui està "en una cruïlla de camins" amb Rússia i no discuteix ni analitza, en cap moment, el seu paper. Sobre Catalunya? Com si sentís ploure, aquesta és la mostra: "A més de qüestions de drets humans i opinions divergents, també vam explorar aspectes més amplis de les nostres relacions, inclòs el potencial de cooperació per afrontar reptes globals com la pandèmia Covid-19, la crisi climàtica i l’Àrtic, una zona on podríem trobar interessos comuns". Per opinions divergents, engloba tots els presos polítics.