Dia importantíssim a Taiwan. El país està cridat a les urnes per triar el pròxim president i també el futur de les relacions amb la Xina. Les eleccions de Taiwan són especialment importants i els mitjans de comunicació han posat el focus en elles perquè s'hi barreja la relació i el pes geopolític amb la Xina i els Estats Units, un augment de les tensions a l'estret des del 2022 amb la visita de Nancy Pelosi i el fet que un accident o falta de comunicació pugui acabar provocant un tercer conflicte quan ja hi ha dues grans guerres a Ucraïna i Gaza. 

grafic laura cercos

En aquest sentit, la investigadora del CIDOB per l'Àsia i política xinesa, Inés Arco, explica en conversa amb ElNacional.cat, que Taiwan fabrica el 90% dels conductors més avançats, xips per a mòbils i neveres i un terç del comerç mundial passa per l'estret. A més, constata que és un any important per a la democràcia i que cal posar el focus en aquestes eleccions. Així, recorda que l'actual partit que hi ha al govern ara, el Partit Democràtic Progressista, que encapçala també els ajustats sondejos, no ha tingut contacte amb la Xina. La premissa del segon partit, el Kuomintang és triar entre guerra i pau amb la Xina, mentre que el Partit Popular de Taiwan, no s'acaba de mullar. Tots tres aposten fermament pel diàleg amb la Xina, ara bé, divergeixen en el com. 

Pel que fa a l'economia, Taiwan té una dependència de la Xina molt gran, el 40% del seu comerç hi va, i el Partit Democràtic Progressista constata que aquesta dependència és perillosa i aposten per una diversificació. Els altres dos partits diuen que s'ha de continuar amb aquesta integració econòmica perquè precisament això podria comportar una reducció de les tensions. 

La independència de Taiwan és un tema calent en aquestes eleccions. La diferència és subtil, però la subtilesa marca les diferències. Arco subratlla que l'actual partit de govern no s'oposa a una declaració d'independència, mentre que el nacionalista diu que no es declaren independents. Finalment, el Popular és ambigu en aquesta qüestió i no ha dit clarament on es posiciona. 

El Kuomintang, el partit preferit per la Xina

Amb aquestes declaracions és més deduïble quin és el partit preferit per la Xina. Arco insisteix que el Kuomintang amb qui més diàleg i consens s'ha tingut. L'actual partit de govern és una línia vermella per la negativa de deixar de banda la independència, tot i que ja han dit que en aquest pròxim mandat no hi haurà cap declaració formal. De tota manera, que continuïn tenint aquesta identitat i no deixar de banda la independència no agrada gens. La investigadora del CIDOB comenta que el candidat del Popular tampoc és ben vist a la Xina, perquè creu que podria entorpir una victòria del Kuomintang i la posició que tenen sobre la independència tampoc és clara. Això sí, Pequín prefereix aquest tercer partit abans que continuar amb el partit que governa ara.

grafic laura cercos 2

És possible una guerra entre la Xina i Taiwan?

"Ara mateix, a curt termini, si veiem una continuïtat del partit d'ara, no veuríem una invasió per motius interns de la Xina, però veurem aquestes tensions, exercicis militars, avions travessant la línia de l'estret, coacció econòmica, etc", detalla. "Actes que la Xina pugui preveure, però la invasió ara mateix, si no hi ha la independència formal o Pequín vegi moviments,  no passarà". Arco argumenta que hi ha molts canvis a la cúpula militar i molts moviments de certs oficials per temes de corrupció. "No hi ha una fortalesa interna de la Xina", explica al mateix temps que constata que l'operació amb Taiwan no seria fàcil i tindria un cost domèstic fort. "A més dels problemes interns de confiança, fer front a les preocupacions econòmiques de la població, que són moltes".

Arco posa èmfasi en el temps de marge que té la Xina i és que la data límit podria ser el 2049, que és quan hi haurà el centenari de la República Xinesa. En aquest sentit, ressalta, la Xina aposta per una reunificació pacífica. "Per ara, juguen amb incentius, un millor salari, que t'enganxis a la cultura i quan veuen que no funciona, fan servir altres formes de pressió, es veu en l'àmbit militar, i amb els globus que travessen Taiwan". "La fórmula més fàcil és que hi hagués una voluntat de reunificació, també veuen que passa amb Ucraïna, i per això la invasió és l'últim recurs". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!