Com si sentís ploure. El Tribunal Suprem dels Estats Units ha ampliat el dret a portar armes, en plena crisi de violència amb armes de foc al país després de la matança d'Uvalde (Texas). Concretament, l'alt tribunal ha tombat aquest dijous les restriccions de l'estat de Nova York que prohibeixen passejar armament en públic. Amb majoria conservadora, la decisió judicial ha obtingut el vot a favor dels sis jutges conservadors i en contra dels tres progressistes. La governadora de Nova York, Kathy Hochul, ha considerat "indignant" i "imprudent" la resolució judicial. A més, els magistrats progressistes han criticat que la decisió del Suprem "pot tenir conseqüències letals". De moment, sembla que la resolució pot tenir ara implicacions en altres set estats amb lleis similars: Califòrnia, Delaware, Hawaii, Maryland, Massachusetts, Nova Jersei i Rhode Island.

La decisió del tribunal arriba en ple debat nacional sobre la possessió d'armes als EUA, consagrada en la Segona Esmena de la Constitució. Un debat que es produeix davant dels recents tirotejos massius, principalment dos. Per una banda, el que va perpetrar el jove de 18 anys Salvador Ramos quan va irrompre en una escola de primària a Uvalde (Texas) amb un fusell comprat legalment i va matar 19 nens i dues professores. Per una altra, quan un supremacista blanc va cometre un crim racista entrant armat en un supermercat d'un barri de majoria negra a Buffalo (Nova York) i va matar deu persones.

Més de 20.000 morts

En aquest debat, els demòcrates advoquen per prohibir la venda de rifles d'assaltament i revisar els antecedents dels compradors d'armes. Els republicans, en canvi, s'oposen a tot això i simplement afirmen que els tirotejos han de ser abordats com un tema de salut mental. De moment, un grup de senadors d'ambdós partits havia arribat a un acord per aprovar una legislació amb mesures de mínims per controlar les armes. Entre aquestes mesures destaca la confiscació d'armament a persones que siguin considerades un perill.

El lloc web Gun Violence Archive recull que fins a aquest 23 de juny, més de 20.000 persones han mort per culpa de les armes de foc als Estats Units durant aquest 2022. És pràcticament la meitat de la xifra total de morts de l'any 2021, que va arribar fins als 45.027. Una dada més alta que la de l'any anterior: durant el 2020 van perdre la vida 43.673 persones per la violència armada. És a dir, que en dos anys i mig han mort més de 100.000 individus per aquest motiu. Tanmateix, el Suprem ha decidit que ara és el moment d'ampliar el dret de portar armes.