Una manifestació i una concentració, convocades per diferents col·lectius, han demanat per separat aquest diumenge a Barcelona la fi de la invasió russa d'Ucraïna, coincidint amb els dos mesos de l'inici de la guerra. Per una banda, la manifestació de la Plataforma Aturem la Guerra que compta amb el suport de formacions d'esquerra ha convocat unes tres-centes persones, segons el que han informat fonts de la Guàrdia Urbana, i ha sortit de la plaça de la Universitat per discórrer pel centre de la ciutat fins a la plaça de Sant Jaume, on s'ha llegit un manifest. El contingut del mateix i les divergències sobre l'enviament d'armes han estat la causa que bona part del col·lectiu d'ucraïnesos residents a Catalunya no se sumés a la marxa i protagonitzés una concentració a la plaça de Catalunya amb el lema "Parem la invasió russa d'Ucraïna".

Aturem la Guerra

La manifestació de la Plataforma Aturem la Guerra ha començat a les 12 del migdia a plaça universitat, ha passat pel carrer Pelai, la Rambla, el carrer Ferran per acabar a plaça Sant Jaume. La protesta tenia per lema "Per la pau, aturem la guerra a Ucraïna". El manifest llegit a la plaça de Sant Jaume condemna la invasió d'Ucraïna, "l'agressió llançada per Vladímir Putin", adverteix del risc de l'ús d'armament nuclear i sosté que "la guerra és una derrota de la humanitat" i que "sempre es poden resoldre els conflictes mitjançant la negociació i sense haver de recórrer a la violència militar". El text també denuncia que "més enllà dels greuges històrics i polítics entre Ucraïna i Rússia, la responsabilitat de l'OTAN expandint-se cap a les fronteres russes, el desplegament de bases militars i d'armes de tota mena també són part de les causes històriques de la guerra d'Ucraïna". La plataforma assegura que "l'OTAN no protegirà el poble d'Ucraïna, ni cap altre" i que "cal avançar decididament cap a la dissolució de qualsevol aliança militar que fomenti la confrontació armada, i concretament de l'OTAN".

La seva portaveu, Roser Palol, ha considerat que "malauradament" aquesta no serà l'última convocatòria que haurà de fer la plataforma i ha detallat que aquest diumenge han sortit al carrer per demanar "la neutralitat d'Ucraïna, la sortida de les tropes russes, la negociació i, abans de res, l'alto el foc". Durant la manifestació també s'han sentit consignes contra l'enfrontament bèl·lic com "ni Putin, ni OTAN, deixeu-nos en pau". A més, Palol ha dit que ha intentat en va que a la protesta s'hi sumés la comunitat ucraïnesa, que s'ha concentrat a plaça Catalunya per demanar ajuda internacional per defensar-se. "No estan d'acord amb el nostre manifest perquè som contraris a l'enviament d'armes", ha resumit. Tot i tenir una visió contrària ha assegurat que entenen la seva posició i que no són "qui per jutjar-la". 

Manifestacion centro Barcelona guerra Ucrania ACN
Manifestació convocada per la Plataforma Aturem la Guerra a Barcelona / ACN

La comunitat ucraïnesa

Per la seva part, la comunitat ucraïnesa que resideix a Catalunya, sosté que necessita "armes per protegir vides, resistir l'embat rus i expulsar les tropes invasores". Coincidint que fa dos mesos des que Rússia va començar la invasió d'Ucraïna, el col·lectiu s'ha concentrat a les dotze del migdia a la plaça Catalunya, com fa cada cap de setmana des que va començar el conflicte, per demanar que acabi la guerra. Els concentrats eren al voltant d'un centenar, portaven cartells on es podia llegir "Save our children", han lluït banderes ucraïneses i han venut roses i llaços amb els colors de la seva bandera - el blau i el groc- per recollir diners per ajudar als seus compatriotes. També han llegit un manifest, titulat "Parem la invasió russa d'Ucraïna", en el qual se subratlla que la guerra va començar fa dos mesos, en els quals Rússia ha deixat "fosses comunes, milers de morts, població torturada i violada, i desapareguts" i ha desencadenat a més "una catàstrofe humanitària amb milers de persones desplaçades i refugiades". El text defensa "plenament el dret del poble ucraïnès a viure lliurement en un estat democràtic" i subratlla que "solament el poble ucraïnès i Ucraïna, com a país independent, poden decidir la seva destinació i el seu futur sobre la UE, l'OTAN, o qualsevol altra organització o aliança". 

Manifestacion ucrania @jamieobeirne
Manifestació convocada per la ciutadania ucraïnesa a Barcelona /  @jamieobeirne