Les Forces Armades de Suècia han denunciat aquest dissabte que un avió rus ha fet una incursió al cel de la província de Blekinge, situada al sud del país, aquest divendres a la nit. Es tractaria d'una violació del seu espai aeri, segons ha informat l'exèrcit suec a través d'un comunicat. "L'avió es va ubicar a l'est de l'illa danesa de Bornholm i després va volar cap a territori suec. Durant un breu període, l'avió va violar l'espai aeri suec i més tard va abandonar la zona", informen.

Des de la defensa sueca van poder seguir la invasió aèria russa i van poder fotografiar l'incident. L'avió era d'hèlix, del tipus AN-30, un model utilitzat per a reconeixement. El ministre de Defensa del país, Peter Hultqvist, ja ha condemnat l'incident en un missatge de text enviat al diari suec 'Aftonbladet'. "Per descomptat, actuarem diplomàticament contra això. L'acció és poc professional i, atesa la situació general de seguretat, extremadament inapropiada. La sobirania sueca sempre ha de ser respectada", ha afirmat.

El mes de març passat, les Forces Armades sueques també van denunciar una breu incursió al cel per part de quatre avions de combat russos sobre les aigües del mar Bàltic, a l'est de l'illa de Gotland, a uns 300 quilòmetres de l'enclavament rus de Kaliningrad. En aquell moment, avions de combat de la Força Aèria de Suècia van documentar aquest incident protagonitzat per quatre avions de combat russos: dos caces Su-27 i altres dos Su-24. "Aquesta és una acció poc professional i irresponsable per part de Rússia", va assenyalar llavors el cap de la Força Aèria, Carl Johan Edstrom.

Suècia demanarà entrar a l'OTAN

L'objectiu de la primera ministra sueca, Magdalena Andersson, és que el país s'uneixi a l'OTAN el mes de juny d'aquest any, segons va informar el diari suec Svenska Dagbladet. La intenció de Suècia coincideix amb la de Finlàndia, que també vol demanar l'ingrés a l'Aliança Atlàntica. I és que ambdós països se senten amenaçats pel Kremlin arran de la invasió russa d'Ucraïna. En aquest sentit, cal recordar que Finlàndia té frontera amb Rússia.

De fet, recentment ha transcendit a l'esfera pública que Finlàndia hauria expressat un desig clar al govern suec que els dos països actuessin junts i sol·licitessin conjuntament el fet de ser membres de l'OTAN. 

Certament, la invasió russa d'Ucraïna ha accelerat el procés d'acostament cap a l'Aliança Atlàntica, fins al punt que la decisió final es pot prendre durant les properes setmanes. Tot i que ni suecs ni finlandesos encara no han demanat l'ingrés oficialment, es preveu que podrien entrar-hi ja a finals d'any. En aquesta línia, Jens Stoltenberg, secretari general de l'OTAN, ha afirmat aquest divendres que si decideixen entrar-hi, "els donarem la benvinguda amb els braços oberts perquè creiem que enfortiran la seguretat euroatlàntica". A més, Stoltenberg està convençut que la seva incorporació pot ser molt ràpida. "Crec fermament que el procés d'adhesió pot ser molt ràpid i demostrarà al president Putin que obté exactament el contrari del que vol”.