La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha defensat aquest dimarts que Escòcia celebri aquest any un referèndum "legal, constitucional i legítim" sobre la seva independència del Regne Unit, i no descarta anar als tribunals si el govern britànic continua rebutjant la seva petició.

"La qüestió de si el Parlament escocès té la capacitat de realitzar un referèndum d'independència legal sense l'acord de Westminster (Londres) mai ha estat posat a prova en un tribunal", ha esgrimit Sturgeon en una trobada amb la premsa estrangera a la capital britànica.

La líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha recalcat que la via judicial no és la seva primera opció, però no la descarta, després que el primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, refusés al gener donar el seu consentiment a una nova consulta, argumentant que Escòcia ja va votar el 2014 a favor de seguir integrada al Regne Unit.

Sturgeon, que al desembre es va fer amb 48 dels 59 escons reservats per circumscripcions escoceses a la Cambra dels Comuns, sosté, però, que la sortida del conjunt del país de la Unió Europea (UE) ha canviat les condicions en què es va celebrar aquell plebiscit.

"El meu pla és construir el suport a favor de la independència d'Escòcia" fins que sigui "políticament insostenible" per al govern britànic oposar-se a un referèndum, ha indicat. "El procés per buscar la independència d'Escòcia ha de ser un procés legal i legítim" per assegurar-se que té la "credibilitat" necessària per "ser reconegut internacionalment", ha recalcat Sturgeon.

En aquest sentit, "si es decidís en un tribunal que el Parlament escocès pot actuar sense l'acord de Westminster, això no seria un referèndum il·legal, sinó que per definició, seria un referèndum legal", ha afirmat la ministra principal, que ha descartat "absolutament" qualsevol "referèndum que no sigui legal".

Comparacions amb Catalunya

Qüestionada sobre possibles similituds entre l'escenari escocès amb el de Catalunya, Sturgeon ha afirmat que "és important assenyalar que la posició constitucional d'Espanya i la posició constitucional del Regne Unit són molt diferents". "Al Regne Unit tenim el precedent d'un referèndum legal acordat el 2014, així que és un posició diferent respecte a Espanya", ha afirmat.

"Tinc molta simpatia, com podrien esperar, amb el moviment independentista a Catalunya", ha afegit la ministra principal escocesa, que no obstant això ha advertit que aquest procés "no ha resultat encara en una Catalunya independent". En aquest context, ha subratllat el seu "sòlid punt de vista que un procés capaç de fer que Escòcia sigui independent és un que sigui legal i constitucional".

La líder de l'SNP ha assegurat que el seu projecte de construir una majoria independentista "està funcionant", pocs dies després que una enquesta divulgada pel diari The National situés el suport a la separació del Regne Unit al 52%.

El 2014, el 44,7% dels votants es van oposar a la independència. Durant la campanya prèvia a la consulta, els partidaris de mantenir la integració amb el Regne Unit van argumentar que Escòcia quedaria fora de la UE si s'escindia. "Només uns anys després, hem abandonat la Unió Europea en contra de la nostra voluntat", ha esgrimit a aquest respecte Sturgeon, que ha defensat que aquest escenari reflecteix un "dèficit democràtic" al país.