Situació tensa a Austràlia durant la presa de possessió dels senadors, amb una política dels Verds aprofitant l'ocasió per fer una reivindicació històrica i expressant la seva opinió sobre la reina d'Anglaterra, Isabel II, que també regna sobre els països de la Commonwealth, entre els quals Austràlia. Es tracta de la senadora indígena Lidia Thorpe, que quan prenia possessió com a congressista es va referir a la monarca, cap d'Estat d'Austràlia, com a "colonitzadora". Davant d'aquest fet, Thorpe ha estat obligada a repetir el jurament per la presidenta del Senat, obviant aquesta paraula. Aquest moment ha resultat tens, ja que a la sala s'hi trobaven defensors de la monarquia que desitgen que Isabel II i els seus hereus continuïn regnant sobre el país, però també n'hi ha molts que s'hi oposen. "No seràs senadora fins que no ho diguis bé!", li ha cridat un dels assistents a l'acte, indignat per la idea de Thorpe. 

La presa de possessió d'aquesta política havia de tenir lloc la setmana passada, alhora que la de la resta de companys, però l'ecologista no hi va assistir i per això ha acabat jurant en solitari, pronunciant la següent frase: "Jo, Lidia Thorpe, com a sobirana, solemnement i sincerament juro que seré fidel i rendiré vertadera lleialtat a sa majestat colonitzadora, la reina Isabel II". Thorpe ha pronunciat aquesta frase amb el puny aixecat mentre se sentien paraules de reprovació de la resta de companys. Per això, la presidenta de la institució, Sue Lines, del partit laborista es va veure obligat a intervenir. Tot i que en primer terme s'hi va negar, l'ecologista va acabar llegint la frase com estava previst. Minuts més tard, la protagonista de la jornada va publicar una piulada amb un missatge contundent: "No cedirem mai la sobirania". 

Crítiques i aplaudiments 

Segons ella mateixa ha explicat, la intenció de la senadora és acudir al Parlament per "qüestionar l’ocupació il·legítima del sistema colonial en aquest país", insistint en la idea de colonització. "Soc aquí per la meva gent i em sacrificaré jurant lleialtat al colonitzador per poder ser als mitjans de comunicació com hi soc ara mateix, per entrar al Parlament tal com soc", va apuntar. La seva actitud es va guanyar tant crítiques com aplaudiments a les xarxes socials: hi ha qui ha lamentat que aquest no era l'espai per unes declaracions com les seves i d'altres lloaven que hagués aprofitat l'ocasió.