L'oficina de drets humans de l'ONU ha parlat clar. L'ordre d'evacuació d'Israel pot ser un "trasllat forçós de civils" il·legal. "Ens preocupa que aquesta ordre, combinada amb la imposició d'un setge complet de Gaza, no es pugui considerar una evacuació temporal legal i, per tant, equivalgui a un trasllat forçós de civils en violació del dret internacional", hauria dit a Reuters Ravina Shamdasani, portaveu per a l'oficina de drets humans de l'ONU.

Turquia se suma a la solució que comparteixen diversos països i que han verbalitzat per al conflicte entre Israel i Palestina: una solució de dos estats. El govern de Turquia proposa "un model de garanties" per apaivagar la situació, que passa per "la solució de dos estats" i el compromís de diversos països de vetllar pel seu compliment.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Gaza i Palestina
 

Segons informa aquest dimarts el diari turc Daily Sabah i recull EFE, el ministre turc d'Exteriors, Hakan Fidan, va explicar dilluns a un grup de periodistes, que la nova "fórmula" ja s'està debatent "en un petit cercle". El cap de la diplomàcia turca té previst presentar-la demà, dimecres, a la reunió extraordinària de l'Organització de la Conferència Islàmica (OCI) convocada a la ciutat saudita de Jiddah arran de l'actual guerra entre Hamàs i Israel. "Plantegem la idea principal de les garanties (...) És una proposta, si hi ha propostes millors, les avaluarem", ha dit el ministre, que té previst entrevistar-se aquest dimarts a Beirut amb el seu homòleg libanès, Abdallah Bouhabib.

"Estem suggerint que els països garants siguin de la regió, cosa que inclou Turquia, per a la part palestina. Per a Israel, altres països haurien de ser garants. Un cop assolit un acord que les dues parts puguin acceptar, els països garants haurien de responsabilitzar-se del seu compliment", ha explicat. La idea és que les nacions garants mantinguin una presència sobre el terreny per vetllar pel compliment del futur acord de pau. Segons Fidan, Ankara insta la comunitat internacional a veure en l'actual crisi, desencadenada després del massiu i letal atac terrorista de Hamàs el 7 d'octubre, una oportunitat per avançar cap a "la solució de dos estats i portar una pau duradora a la regió".

Turquia té dos objectius principals per aturar la guerra

Aquesta proposta, destaca la mateixa agència, és un dels dos objectius principals que el govern turc, encapçalat per l'islamista conservador Recep Tayyip Erdogan, està impulsant en els seus contactes internacionals per aturar la guerra declarada per Israel contra Hamàs després de l'atac terrorista d'aquest grup fonamentalista perpetrat el passat dia 7. L'altre punt central de la campanya diplomàtica turca és aconseguir que la població palestina a la Franja de Gaza rebi ajut humanitari.

A més, Fidan ha revelat que dilluns va parlar amb el cap del Buró Polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, sobre les condicions d'un possible alliberament dels ostatges civils segrestats durant l'atemptat en què militants de Hamàs van entrar a Israel des de la Franja de Gaza i van assassinar unes 1.400 persones a Israel.

"El que va passar el 7 d'octubre va ser una sorpresa per a tots, especialment per a Israel", ha recordat el ministre turc, referint-se sobretot al fet que la tanca que divideix el territori de Gaza de l'israelià hagi pogut ser parcialment enderrocada i els atacants no trobessin resistència militar durant hores.

Fidan, un excap dels serveis d'intel·ligència del país amb contactes molt estrets al Pròxim Orient, ha reiterat la postura del seu govern, que considera desproporcionats els massius bombardejos de Gaza amb què va reaccionar Israel després de declarar la guerra a Hamàs.

Ankara també rebutja el bloqueig imposat a Gaza per Israel, que condiciona l'entrada d'ajuda humanitària allà a l'alliberament dels ostatges, xifrats almenys en 199. El ministre turc va advertir que si no es garanteix una pau duradora, els israelians "no podran mai sentir-se segurs", cosa que al seu torn desfermarà una vegada i una altra l'espiral de la violència.