Iván Illarramendi, l'home basc que va desaparèixer a Israel el passat 7 d'octubre després de l'atac de Hamàs, i la seva dona Dafna, estan inclosos entre els 200 segrestats per Hamàs. El Confidencial ha parlat amb el pare de Dafna i sogre d'Illarramendi, que ha relatat com es va viure la situació a la Gaza i l'última conversa que va tenir amb la seva filla. Aquesta família vivia al kibutz Kisufim, situat a només 2 quilòmetres de Gaza. Danny Garcovich ha explicat que l'últim cop que va parlar amb la seva filla va ser el dissabte 7 d'octubre a les 12:30 hores, quan van creuar una sèrie de missatges on ella demanava "auxili, auxili, auxili", posteriorment, es van tallar totes les comunicacions perquè van volar les antenes de la transmissió mòbil i es va tallar el subministrament elèctric. Segons relata, Dafna li va explicar que havia entrat gent a casa seva, que parlava àrab, i ho estaven destrossant tot. En una conversa telefònica amb el digital, Garcovich explica que en aquesta zona gairebé tothom té una habitació cuirassada. 

"Tenim 50% d'esperança"

Danny Garcovich, que viu a Israel des de 1984, ha assegurat que mai havien patit una incursió terrorista, malgrat que, reconeix que sí que havien caigut míssils. Sobre l'atac de Hamàs, ha relatat que va ser una autèntica pluja de míssils que es va allargar durant moltes hores, a més, els terroristes van entrar a les cases a matar famílies, fins i tot, cremant cases amb persones a l'interior. Amb tot, Garcovich no s'ha plantejat mai mudar-se d'aquesta zona "cadascú viu en el lloc on se sent més arrelat a la terra, on sent que aquest és el seu lloc", defensa. Iván Illaramendi i Dafna feia més de 9 anys que vivien al kibutz "estaven pensant fins i tot a tenir fills. Ja tenien tot el que volien aconseguir", ha explicat. 

En relació amb la desaparició del seu gendre, ha indicat que està en contacte amb la família d'Iván, en concret, amb el seu germà, que assegura que està molt trist i no vol parlar amb la premsa. Garcovich, que és cap del cos de bombers que està a la Franja de Gaza des del nord fins a la frontera d'Egipte, ha reconegut que rep bastant informació del govern. Tanmateix, ha reconegut que no sap on es troba ni Dafna ni Iván, "mentre jo no vegi una prova que ells estan segrestats o Hamàs doni alguna informació o la Creu Roja ofereixi alguna informació, per a mi estan desapareguts. Com a pare, en el meu cor, tinc dolor, però com a rescatista acostumat a veure casos tràgics, tenim el 50% de l'esperança que les notícies puguin ser positives". 

Represàlies pels ostatges

Garcovich demana al govern de Benjamin Netanyahu que prenguin decisions intel·ligents perquè així "aconseguirem un món lliure de terroristes en aquesta zona". El bomber ha lamentat que són "un dolor per al seu propi poble", ja que, estan utilitzant "com a ostatge el seu poble". Garcovich ha denunciat que els terroristes s'amaguen en hospitals, i utilitzen com a escuts humans el seu poble. "És important per a nosaltres posar fi a això i treure d'arrel aquest problema per a donar-li també l'oportunitat al poble palestí que visqui en pau", ha conclòs. 

Respecte a l'intercanvi d'ostatges per presos palestins, que en alguns casos són 1 per 1.000, ha assegurat que per als ciutadans israelians no hi ha res més important que una vida, però "per salvar una vida, si jo estic segur que perdré 1.000 vides humanes, cal prendre decisions doloroses". Sobre les possibles conseqüències per als ostatges per la incursió d'Israel a Gaza, ha lamentat que ja s'estan produint. "Si el mateix Egipte no vol obrir la frontera perquè no entrin terroristes… Estic segur que seran capaços de fer qualsevol cosa".