La conflictivitat continua a l'Alt Karabakh. Azerbaidjan encara bloqueja l'única via de pas cap a l'Alt Karabakh, i ja fa nou dies que aquest aïllament, dura. Tot plegat, implica nou conflicte entre Armènia i l'Azerbaidjan. Aquest bloqueig ha comportat que residents s'hagin quedat atrapats a un costat i l'altre i a més, hagi quedat interromput el subministrament d'aliments, subministraments mèdics i altres articles essencials. No hi ha productes frescos, ni fruita, ni verdura. Tampoc no hi ha medicaments necessaris per als primers auxilis en els hospitals de la ciutat principal, Stepanakert. Uns 11 pacients es troben al departament de cures intensives, quatre dels quals es troben en estat crític. 

Fa dies que es formen cues de gent amb fogonets de càmping a les gasolineres per aconseguir gas. La situació, però, no millora. I aquest estancament de la situació, fa que augmentin les pors sobre les conseqüències humanitàries del bloqueig, els funcionaris del govern del Karabakh han informat que l'Azerbaidjan ha tallat el subministrament del gas. Per ara, les escoles estan tancades i els carrers buits. Tampoc hi ha medicines ni kits de primers auxilis. Els nens deambulen pels carrers. Alguns, s'atreveixen a tocar encara el violí. 

Quan va començar el bloqueig?

El bloqueig va començar el matí del 12 de desembre, quan un grup d'azerbaidjanesos d'organitzacions ambientals afiliades al govern va aturar el trànsit a la carretera que connecta l'Alt Karabakh amb Armènia, citant pràctiques mineres il·legals al territori. El camí, conegut com el corredor Laçın, és l'únic camí que connecta Karabakh amb el món exterior.

Soldats del contingent rus de manteniment de la pau són a Karabakh des del 2020 i la missió del qual inclou protegir la seguretat del corredor. Aquests eren al lloc dels fets, però no van poder reobrir la ruta.

És la pressió més seriosa aplicada fins ara sobre la població civil del territori, ja que Bakú ha estat emprant diverses palanques de pressió per aconseguir que el govern armeni signi un acord que restauraria el control d'Azerbaidjan sobre el territori, que va perdre davant les forces armènies en una guerra a la dècada de 1990.

Possible crisi humanitària a l'Alt Karabakh

El primer ministre armeni, Nikol Paixinian, va denunciar aquest dijous que el territori de l'Alt Karabakh pateix una "crisi humanitària" després del bloqueig de l'única ruta que l'unia amb Armènia i el món per part de l'Azerbaidjan el 12 de desembre passat. "La situació a l'Alt Karabakh correspon a una crisi humanitària", ha dit Paixinian en una reunió del Govern armeni, transmès en mitjans locals i el seu canal de Facebook. Paixinian ha recordat que la situació a l'enclavament, poblat per armenis, però reconegut internacionalment com a part d'Azerbaidjan, ha empitjorat els últims dies.

"Primer Azerbaidjan va tancar el corredor de Laçın (que uneix l'Alt Karabakh amb Armènia) i després va tancar la canonada que subministrava gas", ha destacat Paixinian. Com a resultat d'aquestes accions, ha afegit, "120.000 persones, de fet, van ser preses com a ostatges".

Segons Paixinian, Azerbaidjan està complint la seva política d'un Alt Karabakh sense armenis i Erevan ha de fer tot el possible perquè la comunitat internacional reaccioni a aquestes accions. En aquest sentit, el cap de l'Executiu armeni ha donat les gràcies als països i organitzacions internacionals que ja han condemnat el bloqueig del corredor de Laçın i han cridat l'Azerbaidjan a reobrir la ruta com més aviat millor.

 

Imatge principal: Stepanakert / Unsplash