El ‘sí’ a l’ampliació de competències i del poder del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, s’està imposant de manera provisional en el referèndum que ha tingut lloc aquest diumenge a tot el país. Amb el 95% de l’escrutini, els vots favorables a la reforma constitucional proposada per Erdogan representen el 51,41% del total i els contraris es queden 3 punts percentuals per darrere, amb el 48,59%.

Des de l’inici del recompte, les dades han anat ballant, però sempre l'opció defensada per Erdogan s’ha mantingut davant. Així, amb quasi la totalitat de l'escrutini, tot fa pensar que la victòria de l’actual president ja està gairebé encarrilada.

Segons les primeres dades facilitades per la cadena NTV, la participació hauria arribat al 84% del cens. Els col·legis electorals han tancat a les quatre de la tarda. Abans del referèndum, les enquestes mostraven un frec a frec entre els partits de la reforma i aquells que no volen donar tot el poder a Erdogan.

Sospites de corrupció des de l’oposició

El Partit Republicà del Poble (CHP), actualment a l’oposició, ha qüestionat la legitimitat del recompte dels vots arran de la decisió presa per la Comissió Superior Electoral d’acceptar vots sense el segell pertinent. “La YSK -la comissió- ha fracassat quan ha permès el frau en el referèndum”, ha etzibat Bulent Tezcan, vicepresident del CHP.

La sospita de joc brut en la votació i el recompte posterior ha planat sobre els col·legis electorals al llarg de tot el dia. Des de diversos sectors s’ha denunciat que partidaris del partit governamental han acompanyat –i pressionat- altres persones a votar per assegurar el suport al ‘sí’.