Nou ciutadans espanyols s'han refugiat en un hotel a Trípoli. Segons ha pogut confirmar ElNacional.cat, les nou persones estan bé i ja estarien pujant a les habitacions després de moments d'incertesa. L'hotel on es troben està al centre de la ciutat. Tal com han informat des de la Cambra de Comerç de Tarragona a aquest diari, han vist tirotejos i foc de morter. Pel que sembla, les faccions no s'han acostat a l'hotel i estarien protegits per la policia diplomàtica. L'ambaixada espanyola al país els hauria confirmat que té un pla per treure'ls del país, però per ara no saben quan podrà produir-se el viatge de tornada. Les autoritats els han prohibit, de moment, sortir al carrer i abandonar l'hotel.
Els enfrontaments més intensos dels darrers anys continuen per segona nit consecutiva a Trípoli i s’han allargat fins al matí d'aquest dimecres, segons testimonis a la capital líbia, després de l’assassinat dilluns d’un important líder d’una milícia, fet que ha desencadenat combats entre faccions rivals.
La Missió de Suport de les Nacions Unides a Líbia (UNSMIL) s’ha declarat “profundament alarmada per l’escalada de violència en barris densament poblats de Trípoli” i ha demanat amb urgència un alto el foc. Els últims disturbis a la capital líbia podrien consolidar el poder d’Abdulhamid al-Dbeibah, primer ministre del govern d’unitat nacional (GUN) del país, dividit i aliat de Turquia.
Què se sap dels retinguts?
Segons ha pogut confirmar ElNacional.cat, hi ha vuit empresaris i qui encapçala la delegació de la Cambra de Comerç de Tarragona, Roberto Barros, és director Internacional a Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tarragona. Entre els empresaris, se sap que hi ha Begoña Costales, directora general de la companyia Bego Costa Àfrica i presidenta de la Federació de Dones Empresàries d'Astúries.
La missió, encapçalada per la Cambra de Comerç de Tarragona, va arribar a Líbia aquest dilluns: “La situació aleshores estava bé, amb una calma tensa, com sempre és aquí, però bé”. Una reunió entre les dues grans milícies que controlen la capital va ser l'origen del conflicte: “El cap d'una va patir una emboscada, el van matar, al costat d'altres col·laboradors, tretze morts en total, i tot ho va esclatar”.
Què passa a Líbia?
La integració de les milícies als cossos de seguretat oficials no ha estat suficient per garantir l’estabilitat a Líbia, un país fragmentat des de la caiguda de Moammar al-Gaddafi l’any 2011. En els darrers dies, la capital, Trípoli, ha tornat a ser escenari d’un nou esclat de violència arran de l’assassinat d’un dels líders militars més influents del país.
Els enfrontaments actuals se centren al barri d’Abu Salim, antic bastió de resistència pro-Gaddafi i feu d’Abdel Ghani al Kikli, cap de la milícia Aparell de Suport a l’Estabilitat (SSA). Aquesta força, creada per decret presidencial el 2021, havia consolidat un ampli poder a través del control de l’economia política a la regió.
La persistència de la rivalitat entre milícies a l’oest del país ha estat un repte constant per al Govern d’Unitat Nacional (GUN), liderat per Abdelhamid Dbebiba. El passat febrer, l’executiu va ordenar l’expulsió dels principals grups armats del centre de Trípoli, una mesura que va permetre una certa treva temporal.
No obstant això, l’assassinat d’Al Kikli —conegut com a Ghaniwa— ha tornat a sacsejar l’equilibri fràgil aconseguit fins ara. Tot apunta a una imminent reconfiguració de les forces que operen sota el paraigua del GUN, fet que suposa nous desafiaments per a la seguretat i la governabilitat de la regió occidental.