Set anys després del referèndum pel Brexit i tres d'ençà que es va materialitzar la marxa del Regne Unit de la Unió Europea (UE), els britànics volen tornar a apropar posicions amb Europa. Un nou informe de British Future mostra com l'actitud dels britànics cap a la UE és cada cop més favorable. Concretament, segons aquest estudi, el 52% de la població voldria que el Regne Unit tingués una relació més estreta amb la UE, només un 12% diu que hauria de tenir-ne una de més llunyana i un 27% a favor de mantenir l'statu quo. Amb relació estreta, no es fa referència a tornar a formar part de la Unió, tot i que altres estudis mostren que un nou referèndum donaria la victòria a l'opció de seguir a la UE. 

British Future apunta que cada cop el debat al voltant del Brexit és menys tòxic pragmàtic. L'informe de l'entitat recull que després de les conseqüències econòmiques catastròfiques que ha tingut el Brexit al Regne Unit, el 61% de la gent ara està a favor d'una cooperació més estreta tant pel que fa al comerç com a la ciència i la investigació amb la UE. Un 68% recolza una cooperació més estreta en matèria de delinqüència i terrorisme, el 57% en els acords duaners i el 57% en la salut internacional.

L'informe assenyala que les actituds del Regne Unit han "canviat significativament contra" la marxa. Des dels grups de discussió, va identificar "una sensació d'esgotament públic amb el tema del Brexit" amb la majoria de la gent "disposada a deixar enrere les divisions dels anys anteriors", segons informa The Guardian

Abans la UE que els EUA

Un aspecte curiós que recull aquest informe és les prioritats dels britànics a l'hora de buscar cooperació i aliances més enllà de les seves fronteres. Gairebé la meitat dels enquestats (48%) van situar la UE, en primer lloc, per sobre dels EUA (27%) i la mateixa Commonwealth (25%). Els britànics i els estatunidencs que han mantingut el que ells mateixos han batejat com una "relació molt especial", però els ciutadans del Regne Unit prefereixen abans la Unió Europea després d'anys de carregar contra aquesta. 

Una crisi constant

El Brexit no ha portat màgicament la prosperitat econòmica i l'estabilitat política que els polítics antieuropeistes havien promès. És més, ha passat justament el contrari. Regne Unit es troba immers en una crisi econòmica molt dura i una inestabilitat polítiques en el govern en mans dels toris sense precedents. La darrera crisi del Govern de Rishi Sunak ha estat una nova dimissió, aquest cop del seu ministre d'Immigració, perquè el pla de deportar Ruanda als sol·licitants d'asil que entrin il·legalment al Regne Unit, que viola el dret internacional, no era prou dur.