El president de Parlament Europeu (PE), David Sassoli, ha reclamat a la Comissió Europea que emprengui accions davant la sentència del Tribunal Constitucional de Polònia que ha rebutjat aquest dijous la primacia del dret comunitari sobre el nacional, un dels principis fundacionals de la Unió Europea. "El veredicte d'avui a Polònia no pot quedar sense conseqüències. La primacia del Dret de la UE ha de ser indiscutible. Violar-ho vol dir desafiar un dels principis fundacionals de la nostra Unió", ha indicat Sassoli a la xarxa.

Sassoli

"Demanem a la Comissió Europea que prengui les accions necessàries", ha insistit.

El Tribunal Constitucional polonès ha determinat que part dels tractats europeus no són compatibles amb la Carta Magna de país, en un veredicte que havia sol·licitat el Govern del partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS), que va demanar que es pronunciés sobre la preeminència del dret polonès o el de la UE.

Segons el tribunal polonès, "la UE no té competència per avaluar la justícia polonesa i el seu funcionament", de manera que es rebutgen també les exigències de desmantellar la polèmica reforma judicial que el Govern polonès va emprendre el 2015.

El contenciós ha enfrontat durant mesos Varsòvia i les institucions europees. La Comissió Europea, de fet, ja ha ajornat l'aprovació del pla de recuperació polonès per examinar, entre altres qüestions, les conseqüències d'aquest veredicte.

Article 7

 

Brussel·les té en marxa també un procediment conegut com a article 7 contra Polònia, pels seus problemes amb l'Estat de Dret, en particular la independència judicial, que en última instància pot portar a retirar el dret de vot del país al Consell.

El tribunal havia endarrerit la seva decisió en diverses ocasions mentre el govern polonès assegurava a la Comissió Europea que desitjava negociar i, per tant, rebaixar l'escalada de tensió. La UE segueix sense aprovar el pla de recuperació polonès, i, a més, amenaça d'estrenar amb Varsòvia el nou instrument de protecció de l'estat de dret, que permet a la Comissió Europea tallar l'aixeta dels fons europeus a països que ataquen la independència judicial.

Segons el Constitucional polonès, els articles 1 i 19 dels Tractats europeus són inconstitucionals en aquest país, per una suposada invasió de competències. La clau de volta és que els magistrats polonesos consideren que el Tribunal de Justícia de la UE no té competència per a establir si els jutges polonesos són o no independents.