El vaixell de l'ONG Open Arms carregat amb 200 tones d'ajuda humanitària per a la Franja Gaza ha salpat aquest dimarts del port xipriota de Larnaca, a fi d'obrir un corredor marítim per alleujar la crisi humanitària a l'enclavament palestí. Després de diversos retards des de diumenge, la nau ha salpat poc abans de les 07.00 GMT d'avui, segons asseguren des d'Open Arms i des de la World Central Kitchen (WCK), una ONG fundada pel xef espanyol José Andrés.

WCK coopera amb el govern dels Emirats Àrabs Units, Xipre i Open Arms per enviar "el primer carregament marítim d'ajuda humanitària a Gaza", ha indicat l'ONG en un comunicat. "Després de setmanes de preparació, el nostre equip a Xipre ha carregat gairebé 200 tones d'aliments al vaixell d'Open Arms que lliurarà l'ajuda desesperadament necessària", ha afegit. A l'enclavament palestí, "WCK ha servit més de 35 milions de menjars a Gaza des d'octubre", destaca la nota, recordant que "la situació continua evolucionant ràpidament".

Fam després de cinc mesos de guerra

A Gaza, l'ajuda serà rebuda per equips de WCK. L'operació de les dues ONG va començar a planejar-se fa mesos i el vaixell d'Open Arms estava a Xipre des de mitjans de febrer per obrir un corredor marítim amb Gaza i alleujar la dura situació humanitària causada pel bloqueig d'Israel i pels seus durs atacs de càstig en resposta als atemptats del grup islamista Hamàs del passat 7 d'octubre. L'operatiu compta amb l'autorització del Govern de Xipre, d'Israel i l'Autoritat Nacional Palestina, segons Open Arms. L'embarcació transporta a l'enclavament palestí unes 200 tones d'aliments, com farina, arròs i llaunes de tonyina per a la població palestina, amenaçada per la fam després de cinc mesos de guerra entre Israel i Hamàs.

La xifra de morts a la Gaza a causa de desnutrició i deshidratació va ascendir a 27 aquest dilluns, després de confirmar-se la mort de dos nadons més a l'hospital Kamal Adwan a Beit Lahia, al nord de l'enclavament palestí. "Com a resultat de la desnutrició i la deshidratació, sumat a la falta de medicaments, dos nens palestins han perdut avui la vida", van confirmar fonts mèdiques de l'hospital a l'agència palestina Wafa. A més, el director del centre, el doctor Hassam Abu Safia, va afegir que uns altres 11 nens "pateixen desnutrició i deshidratació", i que no queda llet per donar als nadons.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic