S'ha especulat moltíssim sobre les aliances entre Rússia i la Xina. Entre Vladímir Putin i Xi Jinping. Funcionaris de diversos països Occidentals, entre ells els Estats Units, han exposat de diferents maneres que la Xina s'ha posicionat com un aliat fidel de Moscou en la guerra d'Ucraïna. Altres, però, constaten que l'Organització de Cooperació de Xangai (OCS) va posar de manifest que aquesta aliança té moltíssimes limitacions. 

👥 Vladímir Putin vol evitar el fracàs: cap paraula sobre la retirada de les tropes russes de Kherson
 

Sobretot perquè, entre altres qüestions, ambdues superpotències tenen interès a accelerar el sorgiment d'un ordre multipolar –és un esquema més complex, en el qual hi ha més de dos focus de concentració del poder– que posi limitacions als Estats Units. Tot i que l'interès per destronar els EUA, no s'acaben de posar d'acord de com ha de ser aquest ordre. És evident, a més, que tant Moscou com Pequín han evitat comprometre's entre si. Un fet que limita la cooperació i la coordinació en interessos mutus. En aquest sentit, tal com assenyala la publicació The Diplomat, es veu que aquesta associació estratègica és limitada. 

Per què Rússia i la Xina volen un ordre multipolar?

La multipolaritat produeix, segons veuen ells, un ordre internacional més democràtic, equitatiu i estable. Ara bé, s'ha de posar de manifest que tant Putin com Xi es veuen com a punts clau d'aquest ordre multipolar que ells mateixos promouen. Malgrat tot, no comparteixen algunes coses. La Xina, per exemple, voldria que Europa tingués un lloc destacat en aquest ordre, tot i que sigui com a actor independent dels EUA. En canvi, Rússia té algunes reserves sobre l'arquitectura, política, economia i seguretat de la UE. 

Alguns funcionaris xinesos han intentat evitar per tots canals, condemnar Rússia per la seva agressió a Ucraïna. Això, com no podria ser d'una altra manera, ha complicat les coses per a Pequín, per haver declarat suport a la sobirania i integritat territorial. Putin, a la reunió que va tenir amb Xi a l'OCS, va reconèixer les preocupacions de la Xina amb les accions de Rússia. "Apreciem la posició equilibrada dels nostres amics xinesos, en relació amb la crisi d'Ucraïna. Entenem les preguntes i les seves preocupacions al respecte", va dir. 

El cas, però, sembla que la Xina voldria evitar que Rússia dugui a terme accions similars al seu territori o prop de les seves fronteres. Xi també va passar pel Kazakhstan abans de la trobada que van mantenir a l'OCS, en el que era el seu primer viatge des que va començar la pandèmia. En aquest sentit, a Kazakhstan, un altre país preocupat pels moviments de Putin, es va comprometre a "donar suport al Kazakhstan en la protecció de la seva independència, sobirania i integritat territorial". A més, també va dir que s'oposaria a interferències en assumptes interns. Aquesta declaració va ser un senyal força clar cap a Moscou. 

👥 Per què el Kazakhstan té por de la guerra d'Ucraïna?
 

La Xina no vol perdre pes en l'ordre mundial

El que està clar, és que les potències emergents tampoc volen caure més avall. Aquesta la teoria també la compra el The Washington Post. La Xina, i també l'Índia, podrien donar a Putin un suport volàtil perquè també volen ser reconeguts mundialment i tenir un estatus elevat en política internacional. Tots dos països buscarien ara ser més influents i oportunitats de lideratge.

Al final, però aquests països no han creat l'ordre internacional actual i en conseqüència, tal com exposa l'autor, tenen pocs incentius per defensar normes i institucions que no han creat i sobre les que se senten poc propietaris.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant una visita / Efe